Školske dvorane uskoro se otvaraju za sportaše

Od početka nastavne godine vode se polemike oko korištenja školskih prostora za nenastavne aktivnosti. Ministar obrazovanja i znanosti jasno govori da se za sada školske dovorane i ostali prostori koje koriste učenici ne mogu koristiti za izvannastavne aktivnosti do daljnjih preporuka.

Kakva je situacija, kako će se rješiti problem koji je nastao prema unajmljiteljima) tih prostora, a da se pritom zaštiti zdravlje djece i školskog osoblja u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su savjetnik ministra znanosti i obrazovanja Božo Pavičin i državni tajnik za sport Tomislav Družak.

  • Prije samo mjesec dana pitanje je bilo hoće li škola uopće početi. Sad raspravljamo hoćemo li pustiti nekoga tko školi ne pripada. Radi se uglavnom o klubovima prvih hrvatskih liga. Intenzivno razgovaramo s Ministarstvom turizma i sporta te lokalnim klubovima i nešto se treba napraviti, ali preporuke su takve kakve jesu – nema ulazaka u školu onih koji školi ne pripadaju. Virus ne nastaje u školi, on ulazi u nju, kazao je Božo Pavičin.

Tomislav Družak kazao je na dosadašnjim sastancima postignut nekakav dogovor i Hrvatski zavod za javno zdravstvo trebao bi izdati preporuku, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Do kraja tjedna bi to moglo biti gotovo, a primjena bi krenula idući tjedan. Krenulo bi se u fazama, najavio je. Prva faza je omogućavanje bavljenja sportom dvoranskim klubovima koji bez škoskih dvorana ne mogu funkcionirati (odbojka, rukomet, košarka…)

Pritom bi se fokusirali na one sportaše koji nisu u obrazovnom sustavu (stariji juniori i seniori). Iznio je podatak da se trenutno 10 tisuća sportaša ne može baviti sportom. Družak je naglasio kako je i njima prioritet zaštita zdravlja te da nikako ne žele da sport bude generator zaraza. Mjere trebaju biti izuzetno stroge i vlasnici tih dvorana moraju ih se pridržavati. Djeca su ujutro u školi zaštićena, pod velikom kontrolom i ne možemo dopustiti da se poljepodne miješaju s drugom djecom, naglasio je. Dodao je kako se radi o prvoj fazi, a kasnije će se vidjeti hoće li se preporuke šiiriti.

Please follow and like us: