0.9 C
Mostar
Nedjelja, 5 veljače, 2023

Spor zbog mogućeg sudjelovanja Hrvatske u obuci ukrajinskih snaga

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Pitanje sudjelovanja Hrvatske vojske u europskoj vojnoj misiji pomoći Ukrajini – aktualna je točka prijepora sukreatora naše vanjske politike – predsjednika Republike i premijera. S obzirom na to da se oni ne mogu dogovoriti – vladajući lopticu prebacuju na Sabor – na zastupnike koji bi odluku trebali donijeti dvotrećinskom većinom. Oporba se s takvom procedurom ne slaže – smatra da je riječ o kršenju Ustava.

Ako u Saboru dobijemo 101 glas, naši će vojnici obučavati Ukrajince, ako ne dobijemo, barem ćemo svi znati zbog koga ne pomažemo. Ovim riječima premijer je još jednom potvrdio Vladinu odlučnost da u Saboru testira svoju odluku. Proziva predsjednika i oporbu koji se tomu protive.

– Taj očaj, to nije više ni smicalica, to je politički očaj i predsjednika i ovih njegovih oporbenih jataka u Saboru koji nemaju političke hrabrosti da se izjasne da li će pomoći žrtvi agresije na način da Hrvatska participira, nego su se sada, u nelagodi jer ne znaju reći NE, uhvatili pravnih smicalica koje ne postoje, ustvrdio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

U oporbi tvrde da prema Ustavu odluku o prisutnosti savezničke strane vojske u Hrvatskoj na prijedlog Vlade donosi Sabor, ali uz prethodnu suglasnost predsjednika Republike, a nju Plenković nema.

– Tema ove priče je postalo to hoćemo li u Hrvatskoj poštovati hrvatski Ustav kada donosimo odluke. Mi samo to tražimo, da se u Hrvatskoj poštuje hrvatski Ustav, ni manje ni više od toga, kazao je Peđa Grbin, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

Šef Mosta upozorava da premijer pokušava manipulirati Ustavom, a to, kaže, nije normalno.

– Zato i jesam šokiran. Ne mogu zamislit da predsjednik Vlade u toliko bitnoj odluci pokušava izigravati Ustav i Ustav doživljava alatom u igri skrivača, rekao je Božo Petrov, predsjednik Kluba zastupnika Mosta.

Igru skrivača, čini se, u Saboru ne želi gledati Hrvoje Zekanović koji traži jasne odgovore.

– Neka hrvatska oporba, od one koja se pokazuje desnom, a zapravo je jadna bijedna, jadna, kukavička, do one lijeve koja često ne krije simpatije prema politici V. Putina, neka glasno i jasno kažu jesu ili za napaćenu i razorenu Ukrajinu, jesmo li dio NATO pakta ili ne. Suprotno od toga su Putin i Rusija, poručio je saborski zastupnik HDS-a.

Biti oprezan ne znači automatski da si za Putina, smatraju u Domovinskom pokretu. Upozoravaju da je Sabor postao žrtva sukoba u kojem su dva brda.

– Zbog ovog odnosa između Pantovčaka i Banskih dvora koji je disfunkcionalan i nisu u stanju sjesti za istim stolom, ne donose se odluke. Sad se sve prebacuje ovdje, rekao je Nikola Stephen Bartulica, Klub zastupnika Domovinskog pokreta.

A ministar obrane otkrio je da bi obuka ukrajinskih vojnika porezne obveznike godišnje stajala oko 15 milijuna kuna. Pravnih prepreka za to, kaže, nema. Podsjeća da je Ukrajina i formalno naša saveznica jer je od 1994. članica NATO-ova partnerstva za mir.

– Na taj način mi Ukrajinu trebamo podržati. Na taj način trebamo kroz obuku ukrajinskih vojnika osigurati da nastane mir čim prije, poručio je Mario Banožić, ministar obrane.

A to žele i Ukrajinci. Njihov ministar obrane, ne znajući za pravne zavrzlame hrvatske politike, zahvalio je premijeru Plenkoviću na spremnosti za pomoć. Jer će, napisao je, dobro obučena vojska s moćnim partnerima poraziti čopor ruskih ubojica, pljačkaša i silovatelja. – prenosi HRT

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
779FollowersFollow
19,500SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
raštrkani oblaci
0.9 ° C
0.9 °
0.9 °
37 %
7.2kmh
40 %
Ned
1 °
Pon
1 °
Uto
3 °
Sri
4 °
Čet
5 °

NAJNOVIJE VIJESTI