11 C
Mostar
Subota, 28 studenoga, 2020

U KB-u Dubrava još 30-40 slobodnih kreveta za pacijente s bolesti COVID-19

Raste broj hospitaliziranih, imamo i dan s najviše preminulih do sada – 11. U bolnici u Dubravi umrla je najmlađa žrtva koronavirusa dosad, žena rođena 1981. Pitanje koje ponavljamo svaki dan – hoće li naš bolnički sustav izdržati ovaj do sada najjači udar epidemije, za koji još ne znamo koliko će snažan biti?

Kakvo je stanje u glavnom respiracijskom centru u Hrvatskoj, u KB-u Dubrava, u Dnevniku HTV-a objasnio je dr. sc. Andrej Šribar, specijalist anesteziologije i intenzivne medicine u toj bolnici.

-Pacijenti u našoj bolnici podijeljeni su na one koji su na intenzivnoj i koji zahtijevaju intenzivnije liječenje, imamo ih trenutačno 14, od toga 9 na respiratoru, i imamo 110 pacijenata koji su na COVID-odjelu i zahtijevaju suplementaciju kisika i praćenje. Od ukupno alociranih kreveta, imamo mjesta za još 30-40 pacijenata. Situacija je dinamična i stalno se prilagođavamo i prema potrebi radimo alokaciju i liječnika i kreveta, rekao je dr. Šribar.

-Nakon proljetnog prvog vala, ljeto je bilo mirno, s krajem kolovoza počeli su kapati prvi pacijenti. S rujnom je počela velika navala. Broj hospitaliziranih pacijenata i poslije onih na intenzivnoj odgovara ukupnom broju zaraženih, taj je postotak opisan u svjetskoj literaturi, a nije ništa drugačije ni u Hrvatskoj, objasnio je.

Ministar Vili Beroš najavio je modificiranje zdravstvenog sustava pa tako i KB-a Dubrava. Dr. Šribar objasnio je kako će to izgledati.

-Glavni cilj je da oni bolesnici kojima je najpotrebnije liječenje u ovako visoko specijaliziranoj bolnici ne budu zakinuti. Prije svega tu mislimo na onkološke pacijente, na pacijente kojima su potrebni kompleksni kardiokirurški i neurokirurški zahvati po kojima je ova bolnica i poznata, a ipak treba zadržati sav potreban standard da bi se liječili pacijenti zaraženi koronavirusom, objasnio je.

Kaže da je prerano davati procjene o proširenju kapaciteta, odnosno točnom broju novih kreveta koje bi mogli dobiti.

-Sad je prerano da vam dam neku procjenu jer to ovisi o epidemiološkoj situaciji i broju pacijenata koji trebaju druge oblike liječenja. Mi imamo svako jutro krizni stožer KB-a Dubrava gdje se prema aktualnim podacima radi strategija. Toliko je dinamična situacija da je prerano davati procjenu, rekao je dr. Šribar.

Povezani članci

Ostanite povezani

6,520FansLike
66FollowersFollow
5,330SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
isprekidani oblaci
11 ° C
11 °
11 °
53 %
1kmh
75 %
Sub
10 °
Ned
14 °
Pon
9 °
Uto
11 °
Sri
8 °

NAJNOVIJE VIJESTI

Čović: Optimističan sam oko izmjene Izbornog zakona BiH

U Mostaru je u subotu održan sastanak predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, dopredsjednice HDZ-a BiH Darijane Filipović i predsjednika GO HDZ BiH...

Čović se sastao s ministrima u Vladi Republike Hrvatske

U Mostaru je u subotu održan sastanak predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, dopredsjednice HDZ-a BiH Darijane Filipović i predsjednika GO HDZ BiH...

U utakmici Wolfsburga i Werdera čak osam golova

Nogometaši Wolfsburga na svom su terenu svladali Werder sa 5-3 (3-2) u prvoj uakmici 9. kola njemačkog prvenstva, a hrvatski reprezentativac Josip...