3.9 C
Mostar
Subota, 28 siječnja, 2023

U Zagrebu održana 69. Svečana glavna izvještajna skupština HKD Napredak

Radiotelevizija Herceg-Bosne

U organizaciji Središnje uprave HKD Napredak te uz svesrdnu pomoć Napretkove Glavne podružnice u Zagrebu, uz nazočnost oko 150 napretkovaca i gostiju, Hrvatsko kulturno društvo Napredak održalo je u Zagrebu u subotu, 26. studenoga, 69. Svečanu glavnu izvještajnu skupštinu.

Svečanom dijelu, među brojnim gostima, nazočili su: Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, u ime Sabora RH zastupnica Zdravka Bušić, prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK Preporod, Nedeljko Masleša, predsjednik SPKD Prosvjeta, Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske, Mijo Marić, predsjednik Hrvatske matice iseljenika, Jelena Ricov, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, prof. dr. Željko Holjevac, ravnatelj Instituta društvenih znanosti te brojni drugi predstavnici društveno-političkog života Republike Hrvatske i BiH.

Nazočni su imali priliku i premijerno čuti novu himnu Društva u čijem su snimanju sudjelovali: puhački orkestar Limena glazba Lašva Nova Bila, zbor Viteški akordi iz Viteza (voditeljica Olga Krezić, prof.), ženski vokalni sastav Lašvanske dive iz Nove Bile (voditeljica Nanarela Bajo, prof.), Magdalena Marić, Tomislav Čorić, Luka Popović i Ivan Andrijašević.

Na Skupštini je prikazan film 120 godina HKD Napredak koji je radio „Studio Bonk“ iz Mostara, a koji je premijerno prikazan na Svečanoj akademiji u Sarajevu. Narator filma je glumac HNK Mostar Robert Pehar, a u njemu se pojavljuje i njegov kolega Miro Barnjak. Autor teksta je Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak, dok je koordinator projekta Darijo Đopa, djelatnik Napretkove knjižnice Mijo Poljak.

Nazočne je potom pozdravio predsjednik dr. sc. Nikola Čiča. U prigodnome govoru predsjednik Čiča podsjetio je na značajan jubilej koji Društvo obilježava ove godine, a to je 120. obljetnica od utemeljenja.

“Hrvatsko kulturno društvo Napredak temeljna je kulturna ustanova bosanskohercegovačkih Hrvata i kao takvo u svojoj dugogodišnjoj povijesti imalo je svoje uspone i padove. Međutim, ono što je uvijek bila nepobitna činjenica jeste da smo bili Društvo oko kojeg su se okupljali svi dobornamjerni ljudi te smo uvijek bili u misiji činjenja dobra i promoviranja pozitivnih vrijednosti u društvu. Zato ovu obljetnicu i slavimo pod motom 120 godina u službi čovjeka” – naglasio je predsjednik Čiča.

“Napredak danas ima više od 5500 registriranih članica i članova, radimo više od 500 manifestacija godišnje, stipendiramo više od 100 studentica i studenata tijekom školske godine i svojim radom pokazujemo da je moguće raditi dobro i kvalitetno u svim uvjetima” – zaključio je predsjednik Čiča.

“Suradnja Vlade Republike Hrvatske i HKD Napredak doprinosi očuvanju hrvatske riječi, naše kulture i običaja te očuvanju svih onih posebnosti zbog kojih se hrvatski narod u BiH prepoznaje i razlikuje od drugih naroda u toj zemlji. Te razlike nisu u funkciji dijeljenja, upravo suprotno – one doprinose ukupnom bogatstvu i posebnosti BiH kao multinacionalne države u srcu Europe” – naglasio je državni tajnik Milas.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
779FollowersFollow
19,400SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
isprekidani oblaci
3.9 ° C
3.9 °
3.9 °
65 %
1kmh
75 %
Sub
4 °
Ned
7 °
Pon
8 °
Uto
7 °
Sri
9 °

NAJNOVIJE VIJESTI