Učenici od 1. do 4. razreda vratili se u škole

Prvi je dan nastave za učenike nižih razreda osnovnih škola nakon njihova zatvaranja zbog pandemije bolesti COVID-19. Za razliku od prije dva tjedna, kada je tek oko 4 posto učenika došlo u škole, danas je taj broj, čini se, mnogo veći. U Zagrebu se u školske klupe vratila polovina djece, javljaju iz resornog gradskog ureda.

Ispred zagrebačke Osnovne škole Matka Laginje bila je HRT-ova novinarka Sunčica Findak. Naime, u toj školi nalaze se učenici dviju škola, učenici domaćini i učenici škole Ivana Merza koja je stradala u potresu.

Ravnatelj OŠ Matka Laginje rekao je da je u potekla dva tjedna prosjek učenika bio 10, a da ih je danas u školu došlo 190. Istaknuo je i da su još neki roditelji najavili priključenje djece, te da očekuje da će u lipnju biti preko 90 posto učenika.

Ravnatelj OŠ Ivana Merza rekao je da u njihovoj školi odaziv manji, ali da je danas došlo 103 učenika od njih 220.

Podsjetimo, prije nekoliko dana i ministrica i premijer i Hrvatski zavod za javno zdravstvo poručili su da je škola sigurno mjesto kao i dom.

Situacija je epidemiološki takva da mnogo stvari možemo normalno raditi, pa tako i djeci omogućiti povratak u školu, kazala je državna tajnica u Ministarstvu obrazovanja Branka Ramljak jutros u emisiji U mreži Prvog.

Učiteljica savjetnica OŠ Franje Serta Bednja Đurđica Krtanjek u istoj je emisiji kazala da roditelji još uvijek imaju nedoumice te da su prve preporuke i upute Ministarstva bile vrlo zbunjujuće i nedorečene.

  • Još ima roditelja koji se pitaju zašto Ministarstvo nije decidirano reklo da od ponedjeljka kreće nastava, kazala je.
  • Ovo nije uobičajena situacija, ljudi se suočavaju s raznim strahovima, odgovorila je Ramljak te dodala:
  • Ministarstvo znanosti i obrazovanja vrlo je decidirano u svojim stavovima. Slušali smo stručnjake i kad su oni su rekli da je rad u školi siguran kao i kod kuće, u tom trenutku pozvali smo svu djecu u škole. Cijelu emisiju pogledajte ovdje.

Na pitanje zašto mlađa djeca moraju u škole, a starija ne, predsjednica neformalne mreže Nastavnici.org Ivana Valjak Ilić jutros je za emisiju Studio 4 (HRT4) komentirala kako je to pitanje i njoj palo na pamet, a da jedan od odgovora koji se nudi na stranicama Ministarstva taj da učenici nižih razreda nisu pratili nastavu preko virtualnih učionica, što – kako je rekla – nije istina.

Također, ističe kako je i jedan od argumenata i taj da je učenicima nižih razreda potrebnija povratna informacija njihovih učiteljica te da to ima socijalizacijsku ulogu i da je važno paziti na grafomotoriku i finu motoriku djece, što – ističe – nije bio slučaj kada su se uvodili tableti.

Please follow and like us: