25.5 C
Mostar
Nedjelja, 20 lipnja, 2021

AUDIO: Uskoro prva samostalna izložba skulptura kipara Tonija Marića

Prva samostalna izložba akademskog kipara Tonija Marića bit će otvorena u četvrtak, 10. lipnja u Ljetnikovcu Radobolja u Mostaru. Svečanost otvaranja izložbe pod nazivom “Kameni snovi” najavljena je za 19 sati.

“Kamen je upravo sve ono na čemu gradimo naše živote, uvjerenja, ljubav, vjeru i domove, dok kameni spavači svjedoče o našoj povjesti, a iskonski umjetnici ostavljaju zalog za budućnost kroz okamenjene kadrove i scene iz naših života, koji na najvjerodostojniji način pronalaze put do svake individue i svojom hladnom nutrinom pripovjedaju najtoplije ljudske priče”, kazao je kipar Marić.

Ljubav prema kamenu kipar nasljeđuje i njeguje iz obiteljske tradicije, prvenstveno od svog oca Mirka, dok širinu duha, koja se ne da ograničiti svjetovnim kategorijama moći, usvaja iz majčinske ljubavi i požrtvovanosti.

Umjetnik je lokaciju svoje prve samostalne izložbe skulptura pažljivo odabrao, budući je odavde – iz Ljetnikovca Radobolja, u njegovom umjetničkom životu sve i započelo.

O umjetniku:

Toni Marić je rođen 25.11.1980.god. u Mostaru, gdje završava osnovno i srednje obrazovanje. Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti Široki Brijeg u klasi profesora Nikole Vučkovića 2016 god. i stekao zvanje akdemskog kipara. Nastavnik je i profesor u više osnovnih i srednjih škola. Dobitnik mnogih nagrada i priznanja za svoj pedagoški i nastavnički doprinos mladim generacijama od naklade “Alfa”, Fedralnog Ministarstva kulture i športa u okviru projekta Dani Europskog naslijedja, Udruge za promicanje kvaliteta života “PLUS” u okviru projekta Cardboard Challenge Mostar kao i Učiteljskog Vijeća OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića za iznimno zalagenje u likovnoj kulturi. Sudjelovao je u recenziji udžbenika likovne kulture od 6.do 9. razreda osnovne škole, kao i u ilustraciji knjige pjesnikinje Sonje Jurić “Biti dijete”. Član je Udruge “Hrvatskog društva likovnih umjetnika u FBIH” i aktivni član Udruge “Cover Romana” iz Istre (RH). Sudionik je brojnih koletivnih izložbi u zemlji i inozemstvu, kao i sudionik međunardnih likovnih kolonija počevši od BiH, Republike Hrvatske do Južnoafričke Republike. Restaurator je i autor nekoliko sakralnih djela. Vječni poklonik umjetnosti, kosmopolit po opredjeljenju, ponosan na svoje hercegovačke korijene.

S Tonijem Marićem razgovarala je Mirjana Šimunović!

Povezani članci

Ostanite povezani

7,746FansLike
246FollowersFollow
8,680SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
25.5 ° C
25.5 °
22.9 °
54 %
0.9kmh
1 %
Ned
34 °
Pon
35 °
Uto
36 °
Sri
38 °
Čet
38 °

NAJNOVIJE VIJESTI