Boris Bućan prvi put samostalno predstavljen u Poljskoj

Izložba plakata Borisa Bućana u Poznanu u Poljskoj postavljena je do 15. ožujka, u okviru kulturno-umjetničkog programa hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. To je prvo samostalno autorovo predstavljanje u toj zemlji.

Odabrani radovi prikazuju jedinstven autorov pristup oblikovanju plakata, koji se temelji na redefiniranju pojma plakata kao medija uvođenjem novih nestandardiziranih formata i snažnim slikarskim, grafičkim i crtačkim gestama.

Izloženi su plakati iz osamdesetih godina od kojih većina pripada sad već antologijskoj seriji rađenoj za HNK Split.

-Riječ je o plakatima koji izlaze iz standardnih okvira poimanja grafičkog oblikovanja, te inventivnim likovnim rješenjima stvaraju autentičan autorov potpis. Njihova je važnost proširenje percepcije plakata dokidanjem granice između dizajna i umjetnosti, ističe se u najavi izložbe, kojoj je kustosica Kristina Bonjeković Stojković iz zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti.

Boris Bućan samostalno izlaže od početka sedamdesetih i realizirao je više od stotinu samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, te sudjelovao na tristotinjak skupnih izložbi.

Predstavljao je Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu 1984. Na Bijenalu u Sao Paulu bio je 1979. i 1989, na Trijenalu u Milanu 1992. godine, a 2015. su mu radovi bili izloženi u velikim svjetskim središtima: na izložbi ‘The World Goes Pop’ u slavnoj londonskoj galeriji Tate Modern bila su predstavljena čak 33 njegova rada, a u Budimpešti, u Ludwig muzeju na izložbi ‘Ludwig Goes Pop + The East Side Story’ bio je zastupljen među svjetskim velikanima pop arta.

Njujorška MoMA uzela je tri njegova plakata za izložbu ‘Making Music Modern: Design for Ear and Eye’, a među njima je bila i ‘Žar ptica’, koja tako postaje kultni plakat hrvatske umjetnosti grafičkog oblikovanja. Na istome mjestu izlaže i na ‘Transmissions Art in Eastern Europe and Latin America’, 1960-1980.

Please follow and like us: