4.9 C
Mostar
Srijeda, 1 prosinca, 2021

Fotografije ‘progovorile’ o problemima osoba s invaliditetom i pravu na kretanje

Izložba pod nazivom “Kad fotografije progovore” otvorena je u ponedjeljak navečer u Centru za kulturu Mostar gdje su prikazane fotografije koje su poslužile kao pokretači rasprava o određenim temama iz oblasti ljudskih prava.

Ovaj projekt nastao je u okviru alumni grupe Akademije političke odgovornosti koju organizira Fondacija “Boris Divković”, u suradnji s “Centre Party International Foundation” i “Heinrich Böll Stiftung”.

Narcisa Semić, ispred Fondacije “Boris Divković” kazala je kako je riječ o projektu alumnista Akademije političke odgovornosti koji koriste kulturu u borbi za ljudska prava čime otvaraju važne društvene teme.

  • U ovom slučaju to su fotografije koje govore o ljudskim pravima, odnosno o njihovom kršenju. Fokus smo stavili na prava osoba s invaliditetom prilikom kretanja jer Mostar ima brojne neprilagođene prilaze, a samim tim prepreke za slobodno kretanje pojedinaca – naglasila je Semić.

Dodala je kako izložene fotografije, pored ovoga problema, govore i o drugim temama kao što su balkanska ruta i aktivizam mladih, koronavirus i ekonomija te koronavirus i mentalno zdravlje.

  • Umjetnost i kultura mogu biti pokretači u našem društvu jer na kreativan način javnosti govore o problemima, njihovom razvoju i načinu njihovog rješavanja – zaključila je Semić.

Na panel raspravi o problemu kretanja osoba s invaliditetom govorili su majka četrnaestogodišnjeg djeteta s invaliditetom Nives Blažević ispred inicijative “Za pristupačni Mostar” i Marin Bago ispred Udruge za zaštitu potrošača Futura.

Blažević je kazala kako su u fokusu večerašnjih razgovora arhitektonske prepreke u Mostaru koje onemogućavaju adekvatan prolaz i pristup osobama s invaliditetom, kao i starijim, nemoćnim osobama te majkama s dječjim kolicima.

Naglasila je kako je važno da se na ovakve probleme skreće pozornost javnosti ali i da odgovorni ne zaborave običnog pješaka, bez obzira na njegove mogućnosti. Pored nepristupačnih ulaza u državne institucije i škole, smatra da postoji i nemar pojedinih vozača koji svoja vozila ostavljaju na pločniku.

  • Vozači smatraju kako su automobil ostavili samo na nekoliko minuta, ali pješaka u tim trenutcima tjeraju da ga zaobilazi i silazi na kolnik čime ga dovodi u opasnost – istaknula je Blažević izrazivši nadu da će u tom kontekstu biti više razumijevanja.

Do sada je održano šest online sesija u kojima je fokus stavljen na kršenje ljudskih prava i sudjelovanje zajednice u rješavanju tog problema te na ulogu dijaloga kao principa i početne točke u svim ovim koracima.

Gostujući sugovornici bili su eksperti iz oblasti ekonomije, psihologije, medija i aktivisti.

Povezani članci

Ostanite povezani

11,589FansLike
335FollowersFollow
11,600SubscribersSubscribe
spot_img

VRIJEME

Mostar
isprekidani oblaci
4.9 ° C
8.4 °
4.9 °
70 %
0.5kmh
75 %
Sri
7 °
Čet
12 °
Pet
11 °
Sub
6 °
Ned
10 °

NAJNOVIJE VIJESTI