3.9 C
Mostar
Subota, 28 siječnja, 2023

Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg sudjeluje u Noći muzeja

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg i ove godine sudjeluje u hrvatskoj Noći muzeja te poziva sve zainteresirane na otvorenje izložbe “ŽIVOT – OTISAK”, Dževada Hoze u petak, 27. siječnja, u 19 sati.

Izložba grafika Dževada Hoze iz privatne zbirke obitelji Hozo i fundusa Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine prikazat će sve cikluse grafika ovog istaknutog bosanskohercegovačkog grafičara, a bit će otvorena do 28. veljače, najavili su iz Franjevačkog muzeja i galerije.

“Njegovo djelo će biti predmet proučavanja novih generacija, dobivat će nove valorizacije, služit će generacijama studenata, magistranata i doktoranada naših veučilišta, teoretičara i povjesničara umjetnosti, koji će u njemu nalaziti nove sadržaje u novom vremenu. To djelo neće blijediti, ono će tek dobivati na značaju”, kazao je o ovoj izložbi Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

Hozo Dževad (Užice, Srbija, 1938. – Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 2020.) diplomirao je 1963. na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani, na Odsjeku za grafiku, gdje je pohađao i postdiplomski studij. Specijalizaciju je završio kod profesora Rike Debenjaka. Jedan je od osnivača Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu – Odsjeka za grafiku.

Bavio se grafikom, teorijskim radom, autor je knjiga o grafičkim tehnikama, vještinama, njihovoj karakterističnoj terminologiji i historiji. Istraživao je u polju digitalnih medija. Po odlasku u mirovinu stekao je status profesora emeritusa. Bio je dugogodišnji voditelj Katedre za grafiku. Članom Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine postao je 1981. godine.

Samostalno je izlagao više od četrdeset puta, a grupno sudjelovao na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim izložbama. Dobitnik je više značajnih nagrada za grafiku na prestižnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Retrospektivna izložba ovog umjetnika priređena je 2001. u Gradskoj galeriji Collegium Artisticum.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
779FollowersFollow
19,400SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
isprekidani oblaci
3.9 ° C
3.9 °
3.9 °
65 %
1kmh
75 %
Sub
4 °
Ned
7 °
Pon
8 °
Uto
7 °
Sri
9 °

NAJNOVIJE VIJESTI