2 C
Mostar
Četvrtak, 21 siječnja, 2021

Iz tiska izašla knjiga ‘Klasje duše’ Miljenke Koštro

Iz tiska je izašla nova zbirka poezije književnice Miljenke Koštro pod naslovom “Klasje duše”, koja kroz nekoliko podskupina sa zanimljivim naslovima ukazuje na manjkavosti društvenih situacija, pa i vlastitih, životnih, prolazeći sanjivo kroz vrijeme, kroz godišnja doba.

Zbrika je izašla nakon objavljene tri zbirke poezije, romana “Biti Viktor”, te zbirke kratkih priča “Pogled u nedogled”.

Recenzenti knjige “Klaje duše” su Božena Pandža i Mato Nedić.

“Sam naslov zbirke ‘Klasje duše’ potvrđuje i te kako da pjesme proniču iz duše i ciljano hrane dušu tragajući za izazovima. Autorica dijeli zbirku u nekoliko podskupina sa zanimljivim naslovima, ne odstupajući od naslova zbirke jer i dok se nalazi negdje ‘između vremena’ kako glasi naslov jednog dijela, njezina duša je sveprisutna, dok ona, pod frazom ‘savršena-nesavršena’ ukazuje na manjkavosti društvenih situacija, pa i vlastitih životnih, prolazeći sanjivo kroz vrijeme, kroz godišnja doba”, kazala Pandža.

Recenzent Nedić kaže kako poetski izričaj autorice nije opterećen brojnošću i raznolikošću stilskih sredstava niti zbijen u filozofske poetske građevine kroz koje bi trebalo lutati duhom kako bi se došlo do izlaza.

“Pjesnikinja je nadahnuta onim sitnicama koje čine svakodnevicu, koje su sljubljene s njezinim životnim stazama, stoga u jednostavnosti svojega pjeva pronalazi spas od izgubljenosti u vremenu koje jednostavnosti, nažalost, više nije naklonjeno” kazao je profesor.

Dodao je kako je autorica u novoj zbirci pjesama ponudila stihove koje ponekad upozoravaju da svijet nije onakav kakav bi trebao biti.

“U zbirci pjesama pod naslovom Klasje duše, ponudila je stihove koji ponekad upozoravaju da svijet nije onakav kakav bi trebao biti, ponekad oslikavaju stvarnost koja bi mogla biti ljepša, uvijek nastoje začarati čitatelja kako bi se osjetio spokojnim i sretnim, ukotvljenim u riječi, koja više, kada ju pročita, nije pjesnikinjina, koja je postala njegovom. Kada to čitatelj uspije, naišao je na dobru pjesmu, vrijednu divljenja, prepunu nadahnuća”, zaključio je Nedić.

Miljenka Koštro rođena je 13. svibnja 1964. u selu Broćanac u općini Posušje. Osnovnu školu pohađala je u Broćancu i Vraniću, dok je Opću gimnaziju 1983. godine završila u Posušju. Godine 2005. upisala je studij hrvatskog jezika i književnosti na Sveučilištu u Mostaru, ali ga nije privela kraju. Majka je troje djece. Danas s obitelji živi u Viru kod Posušja.

Iako je poeziju počela pisati još u osnovnoj školi, prvu zbirku pjesama objavila je tek s 39 godina života. Piše pjesme za djecu i odrasle i prozu.

Radovi su joj objavljivani u časopisima: Osvit, Motrišta, Hrvatsko slovo, Suvremena pitanja, Zvona, Hrvatska misao, Imotska krajina, Svjetlo riječi, Podstranska revija, Hum, Katolički tjednik, Virko idrugi. Stalna je suradnica dječjeg lista Cvitak, gdje objavljuje pjesme i kratke priče. Članica je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Matice hrvatske i HKD Napredak Posušje.

Nakladnik ove knjige je Matica hrvatska u Čitluku, a sunakladnik je Matica hrvatska u Imotskom.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,520FansLike
85FollowersFollow
6,520SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
slaba kiša
2 ° C
2 °
2 °
93 %
1kmh
90 %
Čet
10 °
Pet
11 °
Sub
11 °
Ned
10 °
Pon
9 °

NAJNOVIJE VIJESTI