21.6 C
Mostar
Srijeda, 22 ožujka, 2023

Izložba ‘Hercegovački ciklus’ Tihomira Lončara postavljena u mostarskoj Sveučilišnoj galeriji

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Izložba “Hercegovački ciklus” i drugi radovi Tihomira Lončara, koje je taj umjetnik darovao Sveučilištu u Mostaru (SUM), predstavljeni su večeras u Sveučilišnoj galeriji u okviru programa manifestacije “Noć muzeja”.

MOSTAR, 27. siječnja (FENA) – Izložba “Hercegovački ciklus” i drugi radovi Tihomira Lončara, koje je taj umjetnik darovao Sveučilištu u Mostaru (SUM), predstavljeni su večeras u Sveučilišnoj galeriji u okviru programa manifestacije “Noć muzeja”.

– Ljubav prema Mostaru u mene se uvukla odavno, ovaj prostor pun je sunca i blizak je mom izričaju morskih krajolika, a ovdje se i boje i oblici isto naslućuju poput tih mojih pejzaža morske tematike koje inače radim. U ovom ciklusu su i vedute grada i nešto sakralno, a u pejzaž sam kao baštinu ovih prostora nastojao ukomponirati i stećak – kazao je na otvaranju izložbe Lončar.

On je Sveučilištu u Mostaru (SUM) donirao 14 slika nastalih u razdoblju od 1984. do 2018. godine, a u dijelu izložbe pod nazivom “Hercegovački ciklus” prikazani su njegovi radovi nastali tijekom autorovog jednomjesečnog boravka i rada u Mostaru 2022. godine.

– Donirao sam svoje radove kako bih na neki način zahvalio ovoj instituciji za sve što čini na opstojnosti kulture. Donirane slike sve su rađene uljem, a radovi “Hercegovačkog ciklusa” su u akrilu – kazao je Lončar.

Iako je riječ o svega nekoliko godina razmaka od doniranih radova do najrecentnijih slika, pejzaž na njima emanira različite osjećaje, ideje i zahtjeve koje je autor postavio pred sliku.

Time se, kako u predgovoru piše Marin Ivanović, dodatno potvrđuje prethodno postavljena teza o razvoju teme profinjenim pomacima, postupkom upisivanja vlastitih emocija ili bilježenjem vanjskih poticaja poput boja krajolika, različitosti vegetacije ili ugodnog bivanja u nekome prostoru.

U okviru ovogodišnje “Noći muzeja”, pored izložbe radova Tihomira Lončara u Sveučilišnoj galeriji u Rodoču, održana je dječja likovna radionica pod vodstvom akademskog slikara Vilima Parića, te vodstvom kroz Pop-up muzej crne umjetnosti kustostice Ive Bilić.

Nakon toga upriličena je promocija knjige “Oltar znanja”, koju je predstavio likovni i književni kritičar Milan Bešlić, povjesničar umjetnosti Vladimir Filipović, akademski kipar Stjepan Skoko, profesor književnosti Antun Lučić i voditelj Sveučilišne galerije Marin Ivanović.

Fokus manifestacije “Noć muzeja” je na važnosti uloge muzeja u zajednici, suradnji i razmjeni znanja, razvijanju partnerstva, te razvoju muzeja i muzejske publike.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
820FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
21.6 ° C
21.9 °
21.6 °
24 %
6.3kmh
20 %
Sri
21 °
Čet
20 °
Pet
19 °
Sub
17 °
Ned
18 °

NAJNOVIJE VIJESTI