-1 C
Mostar
Petak, 27 studenoga, 2020

Izložba ‘Različitost i uključenost’ Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg

Izložba “Različitost i uključenost” u Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg bit će upriličeno 14. studenoga, s početkom u 19 sati.

Unutar Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja na temu “Muzeji za različitost i uključenost”, Franjevački muzej i galerija raspisali su javni natječaj za sudjelovanje na izložbi “Različitost i uključenost”, na koji su se mogli prijaviti svi akademski obrazovani umjetnici, priopćeno je na službenoj stranici Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg.

Od osnutka galerije 1990. godine ovo je prvi javni natječaj, a Franjevačka galerija je pokazala, i ovaj put, da je spremna odgovoriti velikim izazovima kao i početkom devedesetih godina, kada je udomila avangardne umjetnike iz bivše države, koje nitko od tadašnjih službenih galerijskih i muzejskih institucija nije prihvaćao, niti im ustupio prostor za izlaganje.

O izložbi povjesničar umjetnosti Tomislav Ćavar kazao je kako su radovi za ovu izložbu stizali iz zemlje i inozemstva.

-Na natječaj se prijavio 51 umjetnik sa 71 radom, a u konačnu selekciju su ušla 33 autora sa 51 radom. Umjetnici se na zadanu temu izražavaju skulpturama, slikama, instalacijama i umjetničkim videom. Jedna skupina tematizira otuđenost ljudi, zatočenost u izgubljene svjetove, nesigurnost u vlastiti identitet i društvenu izoliranost u emocionalnom i fizičkom smislu. Druga skupina želi razbiti geometrijske okove te svojim organičkim volumenima i ekspresionistički obojenim emocijama probuditi čovjeka iz otuđenost i vratiti mu individualnost, zaboravljene spontane, prirodne i neplanirane emocije, upozoravajući nas da iziđemo iz globalne konfekcije, progledamo vlastitim očima, prepustimo se vlastitoj intuiciji i ne hodamo programiranim stazama, kako bi po svaku cijenu bili uključeni u globalni sustav vrijednosti- pojašnjava Ćavar.

Dodao je kako spomenuta izložba na dobar način detektira i pokazuje probleme koji muče današnje društvo i potiče promatrača na međusobno prihvaćanje i razumijevanje.

Izložba ostaje otvorena do 14. prosinca 2020. godine, navode organizatori.

Povezani članci

Ostanite povezani

6,520FansLike
64FollowersFollow
5,320SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
-1 ° C
-1 °
-1 °
92 %
1kmh
0 %
Pet
15 °
Sub
13 °
Ned
12 °
Pon
7 °
Uto
4 °

NAJNOVIJE VIJESTI

Maradona nije umro od srčanog udara

Iako su prve informacije govorile kako je legendarni Diego Maradona preminuo od srčanog udara, obdukcija je pokazala kako je glavni uzrok smrti...

VIDEO: Dnevnik RTV Herceg-Bosne

U još jednom Dnevniku RTV Herceg-Bosne za svakoga po nešto. Donosimo priču o tome kako je Čović pred Vijećem sigurnosti UN-a iznio...