17.9 C
Mostar
Srijeda, 22 ožujka, 2023

Miroslav Kirin dobitnik je Nagrade “Fran Galović”

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Nagrada Fran Galović za knjigu zavičajne (i/ili identitetske) tematike pripala je Miroslavu Kirinu za književno djelo Babanija. 

Kirin je za laureata ovogodišnje, 29. Galovićeve jeseni izabran jednoglasnom odlukom povjerenstva u kojem su bili i Mario Kolar i Zlatko Krilić, rekla je članica prosudbenog povjerenstva književnica Julijana Matanović,

Obrazlažući zašto je Babanija proglašena najboljim književnim djelom, Kolar ističe da je riječ o mješavini poetskih i proznih zapisa, svojevrsnih pjesmo-priča.

“Knjiga današnjeg laureata je po pitanju ontološkog statusa zavičajnosti otišla nekoliko koraka dalje od slavnog prethodnika Frana Galovića, ali i cjelokupne tradicije hrvatske zavičajne književnosti”, rekao je Kolar. 

 Kirinova Babanija ponudila je, dodao je, moderan i po mnogo čemu originalan način tematiziranja zavičajnosti.

Sam autor je kazao da se svaki pisac rađa u zavičaju koji se postupno upoznaje.

“Uvijek mislimo da poznajemo svoj zavičaj, a kako odrastamo shvaćamo da ga sve manje razumijemo.Ponekad se stidimo zavičaja smatrajući da je riječ o nečemu što trebamo staviti iza sebe”, rekao je Kirin. Dodao je da se zavičaj u Babaji ostvaruje u mnoštvo žanrova, kroz mnoštvo pitanja.

 “Zavičaj sam jest pitanje. Stoga se ova knjiga ne može smatrati završenom. Ona jest jedna od mogućih verzija zavičaja, odnosno Babanije. Babanija je proces u trajnom nadopunjavanju”, naglasio je laureat Kirin kojemu je nagradu dodijelila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. 

Velika jezična raznolikost u našoj zemlji čini našu kulturu bogatom, vibrantnom i vrijednom, istaknula je ministrica. 

 Posebno je pozdravila konceptualnog umjetnika Vladu Marteka koji je svojim radom “Čitajte pjesme Galovića” iz 1979., a koji je tijekom ovogodišnjeg Festivala ponovno aktualiziran, zaslužan za to što se umjetnost ponovno našla na ulicama.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
820FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
17.9 ° C
17.9 °
17.9 °
32 %
1kmh
0 %
Sri
16 °
Čet
20 °
Pet
20 °
Sub
18 °
Ned
17 °

NAJNOVIJE VIJESTI