21.6 C
Mostar
Srijeda, 10 kolovoza, 2022

Mostarsko proljeće: Predstavljena knjiga ‘Franjevci u djelima Ive Andrića’

U sklopu Mostarskog proljeća 2021.– XXIII. dana Matice hrvatske večeras je u Mostaru predstavljena knjiga fra Ike Skoke “Franjevci u djelima Ive Andrića”.

U programu su sudjelovali prof. dr. Perina Meić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Danimir Pezer, dekan Franjevačke teologije Sarajevo, Misijana Brkić Milinković, glavna tajnica MH Mostar, te prof. dr. fra Iko Skoko, autor.

  • Fra Iko se dotaknuo jedne teme koja dira u samo srce Andrićeve poetike, odnosno govori o suodnosu franjevačke književnosti, kulture i duhovnosti i Andrićeve poezije – kazala je u izjavi za medije prof. dr. Perina Meić.

Dodala je kako je knjiga pisana vrlo jednostavnim, čitkim jezikom zbog čega će biti lako dostupna i široj populaciji.

  • Mislim da je riječ o zaista zanimljivom djelu koje svakako zaslužuje pozornost – navela je prof. Meić. Prof. dr. sc. Danimir Pezer ocijenio je kako se radi o hvale vrijednom dijelu u kojem se, kako kaže, jedan fratar sjetio napisati znanstveno djelo o franjevcima u djelima Ive Andrića.
  • To je malo vraćanje duga Ivi Andriću koji je godinama prijateljevao s bosanskim franjevcima i dobro proučio njihove kronike. Uz to, napisao je doktorsku disertaciju o bosanskim franjevcima i prekrasne pripovijetke koje se ne mogu naći u svjetskoj literaturi – ustvrdio je Pezer. Naglasio je kako mu je posebno drago što je to napisao fratar iz Hercegovine, koji je i sam bio džak i student bosanskih franjevaca. (…) U cijeloj svjetskoj književnosti zacijelo ne postoji slučaj da je jedan tako vrstan pisac, tako estetski vrijedno, umješno i iscrpno, tematizirao jednu redovničku zajednicu kao što je Andrić opisao bosanske fratre. Njihova mistika jest mistika svakodnevice: svjesni da ih je Bog usadio u ovu zemljicu, oni ga u njoj traže i pronalaze…” napisao je, uz ostalo, dr. fra Danimir Pezer.

Glazbeni dio programa obogatio je mr. art. fra Emanuel Josić.

spot_img

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
614FollowersFollow
16,900SubscribersSubscribe
spot_img
spot_img

VRIJEME

Mostar
oblačno
21.6 ° C
21.6 °
21.6 °
68 %
1.3kmh
87 %
Sri
31 °
Čet
32 °
Pet
30 °
Sub
27 °
Ned
23 °

NAJNOVIJE VIJESTI