23.9 C
Mostar
Petak, 24 ožujka, 2023

‘One Billion Rising’ u Mostaru: Ples za slobodu misli, govora i izbora

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Više od 200 mladih zaplesalo je u Mostaru na plesnoj revoluciji pod nazivom “One Billion Rising”, koja je i ove godine održana s ciljem podizanja svijesti i borbe protiv svih oblika nasilja nad djevojkama, ženama i ženama.

Ove godine kampanja se provodi pod sloganom “Ustanimo za slobodu!”, a organizatori poručuju da je pokret, odnosno ples, sloboda kretanja i umjetničko izražavanje najbolji način da se izrazite.

Proteklih godina kampanja se u cijelom svijetu simbolično održavala 14. veljače, no članica organizacijskog tima iz Mostara Tajma Tiro Demić kazala je da su ove godine odlučili promijeniti datum kako se ne bi fokus stavljao na ovu temu. biti samo na taj dan.

– Nasilje nad ženama javni je problem na koji želimo ukazati javnim prostorom i plesom kao oblikom izražavanja slobode tijela i duha. Zalažemo se za slobodu mišljenja, govora, izbora. Šaljemo poruku da žene imaju pravo birati što će raditi u životu, kako će se ponašati, kako će se oblačiti – naglasila je.

Dodala je kako se akciji svake godine odazovu svi plesni klubovi u Mostaru, a danas je ovdje aktivno više od 200 plesača iz plesnih studija Flash, Erigo, B-Dance, Mostarskih mažoretkinja, Mo-Starsa, Koroleva i Zrinjskog.

– Prema svjetskim statistikama, svaka treća žena tijekom života bude zlostavljana. Nasilje nije samo udarac, ponekad je psihičko nasilje gore. Moramo ukazati na prisutnost nasilja, diskriminacije žena u svakom obliku. Nitko od nas nije pošteđen i vjerujem da svatko od nas ima neko iskustvo kada je u pitanju ova tema, vlastito, obiteljsko ili slično – smatra Tiro Demić.

Na kraju je rekla da ovim ustankom inspiriraju nove generacije i zajedno stvaraju kulturu koja se bori za slobodu, za predanost u procesu zaustavljanja nasilja nad ženama i jačanja svijesti o njemu.

Organizatori događaja su Vijeće mladih Grada Mostara, Američki kutak Mostar, Podružnica psihologa Hercegovina i Centar za razvoj i edukaciju “Hera”.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
822FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
23.9 ° C
23.9 °
23.9 °
27 %
4.1kmh
0 %
Pet
22 °
Sub
19 °
Ned
18 °
Pon
13 °
Uto
9 °

NAJNOVIJE VIJESTI