Počinje jubilarni 70. Berlinale

Projekcijom filma “My Salinger Year” kanadskog redatelja Philippea Falardeausa u Berlinu navečer započinje 70. Međunarodni filmski festival, poznatiji kao Berlinale.

“Sretni smo da festival napokon počinje”, rekao je umjetnički direktor festivala Talijan Carlo Chatrian koji zajedno s Nizozemkom Mariettom Rissenbeek od ove godine prvi puta vodi Berlinale.

Novi dvojac, koji je na ovom mjestu zamijenio dugogodišnjeg direktora Berlinalea Dietera Kosslicka, je kao prvu mjeru smanjio broj filmova s 400 na 340. Jedna od glavnih zamjerki dosadašnjem vodstvu je bila nepreglednost različitih filmskih programa i pomanjkanje profila prikazanih filmova.

Berlinaleu se posljednjih godina predbacivalo i kaskanje za ostala dva važna filmska festivala, onome u Veneciji i Cannesu i gubitak na važnosti.

Osim smanjenja broja filmova, novi Berlinale će, kako je najavio novi umjetnički voditelj Chatrian koji je dosad vodio filmski festival u Locarnu, imati i nekoliko programskih sekcija manje poput programa “Izvan konkurencije” te “Kulinarske kinematografije”.

U glavnom programu bit će prikazano 18 filmova među kojima i nova djela redatelja Abela Ferrare i Sally Potter.

Od zvijezda svoj dolazak ove godine su najavili Johhny Depp, Helen Mirren, Javier Bardem i Willem Dafoe, prenosi Hina.

Hrvatska kinematografija ove godine kroz koprodukcije sudjeluje s dva filma u programu Panorama: filmom Mare, švicarske redateljice Andreje Štake s Marijom Cvitešić i Bojanom Navojcem u glavnim ulogama te filmom “Otac” srbijanskog redatelja Srdana Golubovića s hrvatskim glumcem Goranom Bogdanom. Koautor scenarija ovog filma je i hrvatski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić.

Ovogodišnji Berlinale se našao i u sjeni skandala oko utemeljitelja Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu Alfreda Bauera kojem se pripisuje važna uloga u filmskoj industriji nacističke Njemačke. Reagirajući na ove optužbe, novi voditelji Berlinalea su ukinuli nagradu koja je nosila ime Alfreda Bauera.

Please follow and like us: