3.9 C
Mostar
Subota, 28 siječnja, 2023

Promocija knjige „Kolateralni slučaj“ Davorke Jurčević-Čerkez

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Promocija knjige „Kolateralni slučaj“ Davorke Jurčević-Čerkez održat će se u petak, 11. ožujka 2022. u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače, s početkom u 19 sati.

Knjigu će predstaviti dugogodišnje suradnice autorice, Sabrina Čović Radojičić, spisateljica i aktivistica u međunarodnom pokretu za ekumenizam i međureligijsku suradnju „Maranatha“ i Mirela Alikalfić-Terzić, prevoditeljica, predsjednica Udruge sudskih tumača, prevoditelja i lingvista „Glosar“ i njezina suosnivačica s autoricom. 

„Kolateralni slučaj“ jedna je od knjiga koje su objavljene u nakladi Izdavačke kuće „Planjax“ iz Tešnja, s prof. Muamerom Planjac kao izvršnom urednicom, a u okviru natječaja Fondacije za izdavaštvo za oblast nova djela domaćih autora za 2021. godinu, čiji su recenzenti bili Jagoda Iličić, Tina Laco i Nehrudin Rebihić.

Riječ je o proznom prvijencu Davorke Jurčević-Čerkez iz Mostara, po zvanju prof. komparativne književnosti i francuskog jezika i književnosti, koja između ostaloga radi kao slobodna prevoditeljica.

Po riječima autorice, knjiga se sastoji se od sedam pripovijedaka-poglavlja naslovljenih Hercegovački slučaj, Emigrantski slučaj, Klinički slučaj, Radnički slučaj, Beskućnički slučaj, Dječji slučaj i Neradnički slučaj. Tematska potka socijalne je naravi, a aktualizira pitanja diskriminacije, marginalizacije, korupcije, prisilne integracije i općenito društvene odbačenosti, dakle žarišta prisutna u suvremenom javnom diskursu, ali kojima se prečesto pristupa površno i licemjerno. 

Ono što pripovijetke uobličuje u cjelinu romana jeste protočnost koncepta: premda su zasebno uobličene, priče-poglavlja ne mogu se čitati bez zadiranja jedne u drugu jer su likovi diskretno, ali snažno povezani zajedničkim motivima. Kroz svoje susrete, kojih nisu ni svjesni, oni otkrivaju isprepletene fragmente vlastitih priča koje se na taj način uvezuju u konačnu providonosnu cjelinu podvlačeći smisao jedinstvene poruke svojih „slučajeva“ bez čije bi pozitivne „kolateralne“ funkcije kao u svakom organizmu društveno tkivo bilo ugroženo.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
779FollowersFollow
19,400SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
isprekidani oblaci
3.9 ° C
3.9 °
3.9 °
65 %
1kmh
75 %
Sub
4 °
Ned
7 °
Pon
8 °
Uto
7 °
Sri
9 °

NAJNOVIJE VIJESTI