28.9 C
Mostar
Utorak, 9 kolovoza, 2022

U HNK Mostar premijera predstave ‘Zid’

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru u subotu, 2. srpnja, u 20 sati bit će premijerno izvedena predstava “Zid”, redatelja Christiana Jeana Michela Jalžečića, rađena prema motivima istoimenog dramskoga teksta autorice Ružice Aščić i adaptaciji Dorotee Šušak.


Dramski tekst “Zid” Ružice Aščić prvonagrađen je na Natječaju za najbolji neobjavljeni dramski tekst za mlade autore do 35 godina koji je objavilo Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH, a eksplikacija Christiana Jeana Michela Jalžečića izabrana je kao najbolja na kasnije objavljenom Natječaju za mladog redatelja do 35 godina.

– Predstava je, uz ostalo, pokazatelj institucionalne zrelosti HNK da smo kazališna kuća koja je ne samo dio bh. i hrvatske kazališne scene nego njezin aktivni sudionik. Kuća koja mladim dramskim piscima i redateljima osigurava institucionalnu potporu i omogućava profesionalni angažman – istaknuo je ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru Ivan Vukoja na konferenciji za novinare održanoj povodom predstojeće premijere.   

U središtu ove drame, tri su generacije jedne obitelji koje se skupa s nekolicinom stanara na različite načine suočavaju s činjenicom da se ruši zid stare užare koji se nalazi u neposrednoj blizini zgrade u kojoj žive.

Borba stanara za zid oronule zgrade postaje metaforom sraza između starog i novog, ali istodobno kroz sudbinu dviju sestara, nudi jednu nepretencioznu čehovljevsku fresku iz našeg susjedstva.

Zid stare užare u ovoj je predstavi metafora za sve one zidove na koje smo navikli, na uspomene nekih boljih vremena, na osjećaje koji su potisnuti, na apsurdnosti života… ‘Zid’ je i predstava koja donosi jednu mučnu priču o životno pasivnom, ali jako toplom ocu, kao i prerano preminuloj majci. Netko bi sada mogao pomisliti da je ovo depresivna predstava, ali ona vrvi humorom, pokazuje sva lica u njihovim manama i vrlinama, u nezgodnim situacijama, koje će zaista publiku podsjetiti na neke njihove susjede, bake, mame, braću ili sestre – ispričao je redatelj Christian Jean Mihel Jalžečić te poručio publici da uživa u ovoj predstavi za koju mu je, kaže, drago da je upravo “drukčija, obična, tvoja, moja, njegova, vaša”.

Dramaturginja Dorotea Šušak dodala je kako je predstava i duhovita, ali i ozbiljna kada treba. 

– U predstavi ima i ozbiljnog dramskoga tkiva koji može izazvati empatiju i plač, a s druge, pak, strane ima satire pa ćemo se i smijati – kazala je Šušak.

U predstavi igraju Robert Pehar- Franjo (otac), Ivo Krešić i Ivan Skoko – radnici, grobari, psiholozi i voditelji, Sanda Grgo Soldo – baba (baka), Ana Franjčević – Anastazija (starija kćer), Nikolina Marić – Ksenija (susjeda), Ana Ljubić/Rafaela Perić-Kalina (mlađa kćer) i Miro Barnjak- Branko (susjed).

Kostimografiju za predstavu osmislila je Mirjana Zagorec, za izradu videa zaslužan je Slaven Marinčić, a za zvuk Andrijan Zovko.

spot_img

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
614FollowersFollow
16,800SubscribersSubscribe
spot_img
spot_img

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
28.9 ° C
28.9 °
28.9 °
42 %
5.7kmh
20 %
Uto
26 °
Sri
30 °
Čet
32 °
Pet
30 °
Sub
26 °

NAJNOVIJE VIJESTI