21.9 C
Mostar
Srijeda, 22 ožujka, 2023

Zbirkom SNAGA VJERE javnosti se predstavila mlada pjesnikinja ANA ZOVKO

Radiotelevizija Herceg-Bosne

U nakladi Ogranka Matice hrvatske u Čitluku pod uredništvom književnice Anite Martinac objavljena je još jedna nova knjiga a riječ je o zbirni pjesama pod nazivom SNAGA VJERE mlade pjesnikinje i magistrice politologije Ane Zovko. Recenzenti zbirke su Ilija Drmić, Anita Martinac i Helena Skočibušić. Naslovna stranica djelo je akademskog kipara Ilije Kegelja.

Zbirka se sastoji se od pet tematskih cjelina s ukupno četrdeset i devet pjesama. Naslovi cjelina uvode nas u sadržaje pjesama kroz koje se često provlače naizgled suprotstavljeni pojmovi, koji tvore potpuno novo značenje. Stilskim izričajem oslikavaju konfuziju misli i poruka, a u tome očituju istinski čar koji iskri u spoju razmišljanja i osjećaja.

Recenzent prof. Ilija Drmić o knjizi piše „Ana je napisala originalnu pjesmu u čast poginulima za slobodu, a Livada crvena je metafora, što znači da obuhvaća svako mjesto gdje je poginuo onaj tko je volio svoju Domovinu, svoj Dom i sve svoje vrijednosti oduvijek. Uz onu pjesmu Dubravka Šimeka s naslovom Ružo crvena sada postoji i ova pjesma Livada crvena, obje su one metafore i jake domoljubne i rodoljubne pjesme.“ Književnica Anita Martinac u svojoj recenziji piše: „Pjesme Ane Zovko su uglavnom kraće forme, složene od nekoliko stihova, slobodnog stiha, koncizne, misaono duboke i ostavljaju poruke kao tragove koje čitatelja vode u dalje istraživanje. Ona poput slikara bilježi detalje, ali bez suvišnih riječi i s doziranom i odmjerenom metaforom.“

Prof. Helena Skočibušić zaključuje: „Ako bismo u nekoliko riječi željeli sažeti pjesništvo Ane Zovko, onda bi to bilo prema tematici – domoljublje, zavičajnost, misaonost, refleksivnost, ljubav i duhovnost. Pjesme su refleksivne i meditativne strukture i sadržaja vezanih uz mnoge važne ljudske teme.“

Knjiga se može nabaviti u Mostaru u knjižarama Logovita i Alfa a predstavljanje se odgađa za vrijeme kada to dozvole epidemiološke mjere.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
820FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
21.9 ° C
21.9 °
21.9 °
24 %
5.7kmh
0 %
Sri
19 °
Čet
20 °
Pet
19 °
Sub
17 °
Ned
18 °

NAJNOVIJE VIJESTI