4.9 C
Mostar
Srijeda, 30 studenoga, 2022

Zovko: Novi europski Bauhaus nudi inovativna i sigurna rješenja za održivu gradnju uz očuvanje naše kulturne i povijesne baštine

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Odbor za kulturu i obrazovanje (CULT) usvojio je na današnjoj zajedničkoj sjednici s Odborom za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE) izvješće o Novom europskom Bauhausu. Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko je izrazila zadovoljstvo usvajanjem navedenog izvješća na kojem je radila u ime Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP).

“Novi europski Bauhaus nudi inovativna i sigurna rješenja za održivu gradnju uz očuvanje naše kulturne i povijesne baštine”- naglasila je Zovko, dodavši kako najvažnijim smatra što je u izvješće uspjela uključiti element sigurnosti gradnje koji će zaštiti građane u prirodnim i ljudski uzrokovanim nepogodama, proširenje Novog europskog Bauhausa na zemlje u europskom susjedstvu i sve zainteresirane partnerske države te poštivanje zemljopisne ravnoteže pri provedbi inicijative na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Pored toga, Zovko je prilikom pregovora istaknula važnost što preciznijeg definiranja načela i ideje Novog europskog Bauhausa i osiguravanja odgovarajućeg proračuna za njegovu provedbu. Jednako tako, pozvala je Europsku komisiju i države članice da redovito razmjenjuju informacije za daljnje usavršavanje inicijative te da države članice kao glavni terenski partneri Novog europskog Bauhausa dodatno potaknu njegovu provedbu kroz uključivanje Novog europskog Bauhausa u nacionalne politike.

“Sada imamo priliku doista oblikovati našu budućnost na lijep, uključiv i održiv način. Učinimo Novi Bauhaus stvarnošću za svakog građanina”- zaključila je Zovko.

Podsjetimo, Novi europski Bauhaus (NEB) predstavljen je u rujnu 2020. godine, a njegov cilj je stvaranje ugodnih, održivih i energetski učinkovitih životnih prostora kroz spajanje svijeta kulture i umjetnosti sa svijetom tehnologije i znanosti. Zovko od početka aktivno radi na razvitku inicijative, doprinijela je osnivanju prijateljske skupine zastupnika EP-a za NEB, a posljednjih mjeseci je kao izvjestiteljica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Odboru CULT radila na parlamentarnom izvješću o Novom europskom Bauhausu.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
755FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
4.9 ° C
4.9 °
4.9 °
70 %
1.5kmh
0 %
Sri
9 °
Čet
10 °
Pet
13 °
Sub
12 °
Ned
11 °

NAJNOVIJE VIJESTI