21.6 C
Mostar
Srijeda, 22 ožujka, 2023

Zovko: Splitski festival simbol je dalmatinske tradicije i hrvatske kulturne baštine

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Potpredsjednica Kluba zastupnika EPP-a i članica Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta Željana Zovko ugostila je ovaj tjedan u Europskom parlamentu u Strasbourgu izaslanstvo Splitskog festivala na čelu s Tomislavom Mrduljašem, direktorom festivala, njegove suradnike Aljošu Bašića i Ivana Vatavuka te poznate dalmatinske glazbenike Gorana Karana, Ivu Amulića i Joška Čaglja Jolu.

U sklopu njihova posjeta, Zovko je u Europskom parlamentu organizirala i okrugli stol o bogatoj povijesti Splitskog festivala i njegovom značaju za hrvatsku kulturnu baštinu, predstavivši tako festival zastupnicima i zainteresiranim gostima iz cijele Europske unije.

„Kroz Odbor za kulturu i obrazovanje aktivno radim na isticanju značaja kulture i važnosti njezinog promicanja, a osobito je velika čast moći predstaviti vlastitu kulturu i glazbeno nasljeđe Republike Hrvatske u Europskom parlamentu. Splitski festival simbol je dalmatinske tradicije i hrvatske kulturne baštine“ – istaknula je Zovko, spomenuvši koliki doprinos je Splitski festival imao od svojih začetaka šezdesetih godina prošlog stoljeća pa sve do danas kad je festival prepoznatljiva nematerijalna baština Splita, Dalmacije i Republike Hrvatske.

O važnosti glazbe, glazbenih festivala i zaštiti glazbene kulturne baštine je u ime Europske komisije govorila Snezhina Petrova iz kabineta povjerenice za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariye Gabriel te potpredsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje Michaela Šojdrova. O povijesti festivala, glavnim događajima i daljnjim koracima u njegovoj provedbi su govorili glavni direktor Splitskog festivala Tomislav Mrduljaš i izvršni direktor Splitskog festivala Aljoša Bašić. Poseban doprinos dali su glazbenici Goran Karan, Ivo Amulić i Joško Čagalj Jole koji su naglasili utjecaj koji je Splitski festival imao na njihove dugogodišnje glazbene karijere, a potom su za kraj okruglog stola otpjevali par prepoznatljivih festivalskih pjesama zajedno s ostalim sudionicima i svim prisutnim gostima.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
820FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
21.6 ° C
21.9 °
21.6 °
24 %
6.3kmh
20 %
Sri
21 °
Čet
20 °
Pet
19 °
Sub
17 °
Ned
18 °

NAJNOVIJE VIJESTI