12.7 C
Mostar
Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

AUDIO: 29 godina od pokolja nad Hrvatima Dusine

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Zločin nad Hrvatima u Dusini počinjen 26. siječnja 1993. godine, prvi je masovni zločin tzv. Armije BiH nad Hrvatima u BiH i početak agresije Armije BiH protiv HVO-a u Središnjoj Bosni.

Tog dana su pripadnici 7. muslimanske brdske brigade ubili 10 muškaraca, devet Hrvata i jednog Srbina iz Zenice koji se sa ženom sklonio kod Hrvata u Dusinu. Hrvatske kuće u selu su u potpunosti opljačkane, uništene i spaljene.

Uz povike “Allahu ekber” pripadnici El Mudžahida i 7. muslimanske brigade Armije RBiH zarobili su pripadnike HVO-a i 40 civila.

Ubijeni su: Draženko Kegelj, Mladen Kegelj, Niko Kegelj, Stipo Kegelj, Vinko Kegelj, Pero Ljubičić, Augustin Radoš, Franjo Rajić, Zvonko Rajić i Vojo Stanišić.

Akcijom je zapovijedao Šerif Patković. Za zločin u Dusini još nitko nije odgovarao po zapovjednoj odgovornosti. Selo je crni primjer nesankcioniranog, nažalost uspješnog etničkog čišćenja, budući da se gotovo tri desetljeća poslije u to selo nije vratio niti jedan Hrvat.

Tog istog jutra, 26. siječnja 1993. napadnute su linije HVO-a u Kiseljaku prema Kaćunima kod Busovače, Vitezu, Novom Travniku i Uskoplju. Dok su Hrvati čuvali linije sa Srbima, pripadnici tzv. Armije BiH, dojučerašnji saveznici, su počeli s napadima na hrvatska područja. Nisu birali niti selektirali žrtve. Ubijali su i vojnike, i žene i djecu. O tim događanjima za naš radio govori Marinko Ćosić, predsjednik Udruge dragovoljaca veterana domovinskog rata Busovača. S njim je razgovarala Valerija Ćorić.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
821FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
raštrkani oblaci
12.7 ° C
12.7 °
11.9 °
81 %
2.2kmh
40 %
Pon
15 °
Uto
9 °
Sri
12 °
Čet
15 °
Pet
15 °

NAJNOVIJE VIJESTI