17.7 C
Mostar
Nedjelja, 20 lipnja, 2021

AUDIO: Analiza kvalitete vode jezera Kop Vihovići

Dugo planirana ekološka akcija ispitivanja kvalitete vode i životnih uvjeta na lokalitetu jezera na rudarskom površinskom Kopu odvijat će se danas od 17 sati, a sve u cilju stvaranja uvjeta za rekultivaciju i realizaciju sportsko rekreacijskog centra KOP VIHOVIĆI.

Kako smo upoznati sa stanjem na terenu, oko jezera je primijećeno stanište različitih ptica, pataka, žaba, a imamo i primjere u kojem su ribari izlovili solidne kapitalce različitih riba, priopćili su iz Ekološke udruge EKO KOP. Akcija je planirana u suradnji s roniocima i ribarima iz Ekološko ronilačkog kluba “LEUT MOSTAR” i Ribolovnog društva “Neretva 1933”. Iskusni ronioci iz ERK LEUT-a predvođeni voditeljem postrojbe za spašavanje na vodi Civilne zaštite HNŽ-a, dr. Draganom Popovcem, planirali su ispitati različite parametre na određenim dubinama, kao i temperaturu i stupanj zamućenosti jezera (vidljivost na određenim dubinama), a sve bi zabilježili podvodnim snimkama. Planirano je uzimanje uzoraka vode i mulja kako bi se ispitala biokemijska kvaliteta vode. Ribari bi dali podršku na kopnu i vodi kako bi se na što sigurniji i lakši način spustilo do obale i omogućio nesmetani pristup roniocima. Članovi Ribolovnog društva bi pristupili sportskom ulovu par primjeraka ribe iz jezera, kako bi se uzorci poslali na analizu te utvrdila kvaliteta prirodnog ambijenta u kojem obitavaju iste.

Pozivamo sve članove i simpatizere naše udruge, kao i sve zainteresirane ekologe da nam se pridruže u ovom našem ekološkom pothvatu koji ima za cilj stručno i profesionalno ispitivanje jezera na površinskom kopu. Svi prikupljeni uzorci se šalju na analizu u licencirane ustanove, a rezultate testiranja ćemo javno objaviti, pozvali su iz Eko Kopa.

S voditeljem projekata i glasnogovornikom Ekološke udruge EKO KOP Branislavom Stojkićem razgovarala je Julija Gubeljić.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,746FansLike
246FollowersFollow
8,680SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
17.7 ° C
17.7 °
16.9 °
88 %
0.9kmh
18 %
Ned
34 °
Pon
34 °
Uto
36 °
Sri
38 °
Čet
38 °

NAJNOVIJE VIJESTI