9.9 C
Mostar
Nedjelja, 5 prosinca, 2021

VIDEO: Načelo konstitutivnosti nije u koliziji s načelima EU

Načelo konstitutivnosti naroda temeljno je načelo Daytonskog sporazuma i Ustava BiH, i to načelo nije u koliziji s načelima Europske unije, istaknuto je na panel diskusiji Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) “Konstitutivnost u okviru europskih normi i političke prakse”.

-U bh. javnosti postoji narativ da je načelo konstitutivnost naroda u suprotnosti s europskim demokratskim vrijednostima, no to naprosto nije istina. To nije točno niti pravno niti činjenično. Europska unija je osmišljena na načelima federalizma, a konstitutivnost je temeljno načelo tog federalizma. Ta dva pojma se itekako nadopunjuju i praktično ih je nemoguće razdvojiti – izjavio je predsjednik Skupštine IDPI-a i član stručnog tima tog instituta Ivan Vukoja.

Ta priča se u bh. narativu, dodao je Vukoja, provlači kroz presude Ustavnog suda BiH koje uvažavaju načelo konstitutivnosti i presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić- Finci.

-Presuda Europskog suda za ljudska prava i presude Ustavnog suda BiH međusobno se ne isključuju nego dopunjuju i moguće ih je zajedno u istom paketu provesti – istaknuo je Vukoja.

Voditelj stručnog tima IDPI-a Dražen Barbarić ustvrdio je kako 25 godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma u bh. javnosti postoje tri interpretacije Daytona.

-Jedna od tih interpretacija je dominantna i želi iz originalnog Daytonskog sporazuma iščupati njegovu jezgru, odnosno na neki način želi difamirati fundamentalno načelo, a to načelo je konstitutivnost naroda – izjavio je Barbarić.

Na taj se način, smatra Barbarić, pokušava stvoriti novi politički sustav koji nema veze s onim koji je stvoren potpisivanjem Daytonskog sporazuma.

-U ovom trenutku BiH je u nekoj vrsti političkog vakuuma gdje, s jedne strane, nemate iskrenu volju da se različite interpretacije međusobno približe, a s druge strane, ne postoje vanjske silnice koje bi ih međusobno približile. U takvim okolnostima nema pomaka i nastavit ćemo životariti u ovakvom “čardaku ni na nebu ni na zemlji” od političkog sustava – poručio je Barbarić.

Povezani članci

Ostanite povezani

11,589FansLike
340FollowersFollow
11,700SubscribersSubscribe
spot_img

VRIJEME

Mostar
isprekidani oblaci
9.9 ° C
9.9 °
6.8 °
93 %
2.2kmh
75 %
Ned
10 °
Pon
10 °
Uto
5 °
Sri
7 °
Čet
13 °

NAJNOVIJE VIJESTI