7.9 C
Mostar
Petak, 22 siječnja, 2021

VIDEO: Čavara: SDA je poticao birače da glasuju za mrtvog čovjeka, što je morbidno

Treći dan nakon lokalnih izbora u BiH još uvijek se vodi rasprava o tome što će biti sa općinom Travnik. Naime, kandidat SDA za načelnika Travnika Mirsad Peco je preminuo na sami dan izbora od posljedica zaraze koronavirusom, a u konačnici je dobio najviše glasova. SDA traži ponavljanje izbora, dok hrvatska strana ne pristaje na takvu opciju.

-Izbori se mogu ponoviti samo u slučaju da je načelnik izabran, preuzeo dužnost, postao načelnik, a zatim preminuo ili je spriječen u obavljanju svoje dužnosti. To se ovdje nije dogodilo. U ovome slučaju, načelnik je idući kandidat koji je dobio najveći broj glasova. Ovdje nema dileme, Goran Pejaković je budući načelnik Travnika. Izborni zakon ne poznaje ponavljanje izbora u ovome slučaju – rekao je sinoć za Dnevnik RTV Herceg-Bosne predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

I tu nije stao. Čavara je dodao kako je SDA tražila od svojih birača da glasuju za Pecu iako su već imali informaciju da je preminuo.

-U SDA, kada su već znali za smrt njihovog kandidata, a oni su poticali svoje članove da dodatno glasuju za mrtvog čovjeka, što je morbidno. Oni su stvarali uvjete da, unatoč smrti čovjeka, zadrže poziciju načelnika. Zakon je ovdje jasan, nema ponavljanja izbora, Pejaković je načelnik Travnika – zaključio je Čavara.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,520FansLike
85FollowersFollow
6,530SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
slaba kiša
7.9 ° C
8 °
7.8 °
81 %
1.5kmh
75 %
Pet
11 °
Sub
11 °
Ned
10 °
Pon
6 °
Uto
6 °

NAJNOVIJE VIJESTI