3.9 C
Mostar
Subota, 28 siječnja, 2023

(VIDEO) Koalicija HDZ-a BiH i “Osmorke” pravi novu vlast u FBiH

Radiotelevizija Herceg-Bosne

U zgradi Parlamentarne Skupštine svečano je potpisan dokument pod nazivom “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. – 2026. godine”. Riječ je o programskom dokumentu koji prezentira dogovor između HDZ-a BiH i partnera iz HNS-a te stranaka “Osmorke” o formiranju vlasti na federalnoj razini, koji bi se potom prenio i na državnu razinu.

Potpisnici sporazuma su predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

“Potpisali smo sporazum na svim razinama vlasti u iduće četiri godine. Sporazum koji otvara novu dimenziju ponašanja u politici i političke kulture kako bi otvorili europsku perspektivu BiH, stabilizirali tijekove i osigurali pravno djelovanje institucija BiH. Kroz tri paketa pitanja, posebno mjesto ima socijalna pravda i ekonomija”, rekao je između ostaloga Čović.

“Otvoreni smo za razgovore, da stvaramo atmosferu u kojoj svatko može reći svoj stav, boriti se, argumentirati svoje stavove, ali stvoriti nove pretpostavke na političkoj sceni BiH. Kad se dogovorimo nakon svog tog dogovaranja, kad potpišemo onda da to što potpišemo i realiziramo u punom kapacitetu”, rekao je Nikšić.

Kao razlog pomjeranja potpisivanja sporazuma s Dana državnosti na danas naveden je ovotjedni posjeti europskog povjerenika za proširenje EU u BiH Olivera Varhelyja kojemu je uručen dokument sporazuma.

Potpisnici sporazuma naveli su kako je sigurno da će biti različitih pogleda oko pojedinih pitanja, ali i da bi ovo trebala biti prava programska koalicija. A na državnoj razini vrlo izgledan partner iz Republike Srpske je SNSD Milorada Dodika.

Kako je navedeno ranije, programski dokument sadrži tri veća područja – euroatlantske integracije, politička stabilnost i vladavina prava te socijalna pravda i gospodarstvo. A u području euroatlantskih integracija navedena je i stavka o izmjenama Izbornog zakona u skladu s presudama domaćeg i europskog suda, oko čega bi svakako moglo biti dosta spora.

U skorije vrijeme očekuje se konstituiranje zastupničkih domova i domova naroda na federalnoj i državnoj razini, a kraj 2022. godine mogao bi nam donijeti i novu vlast na obje razine. A već početak nove 2023. godine pokazat će nam svjedočimo li uistinu nečemu novomu na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini.

Više u prilogu:

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
779FollowersFollow
19,400SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
isprekidani oblaci
3.9 ° C
3.9 °
3.9 °
65 %
1kmh
75 %
Sub
4 °
Ned
7 °
Pon
8 °
Uto
7 °
Sri
9 °

NAJNOVIJE VIJESTI