VIDEO: Kreditna linija za pomoć gospodarstvenicima u HNŽ-u

Vršitelj dužnosti predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH Semir Fejzić i premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg potpisali su u Sarajevu Protokol o suradnji s ciljem subvencioniranja kamatne stope za gospodarstvenike i obrtnike iz svih oblasti s područja te županije, za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom virusa korona.

Bit će to urađeno iz Kreditne linije za likvidnost gospodarstvenicima i obrtnicima za ublažavanje negativnih posljedica izazvanih panedimijom virusa korona, po kamatnoj stopi koju u cjelosti preuzima HNŽ. Za krajnjeg korinika to znači da nema obveze po osnovu kamate i troškova obrade i s rokom otplate do 36 mjeseci, uz grace period od 12 mjeseci.

Kako je Fejzić rekao novinarima, namjena te kreditne linije je tekuća likvidnost poduzeća koja je ugrožena uslijed pandemije ‘i konkretnija je mjera nego klasični moratorij. Pojašnjava da je Protokol osnova za zaključivanje ugovora o depozitu novca, koji će se iz HNŽ deponirati na račun Razvojne banke.

Radi se o 500.000 KM koje su izdvojene iz Proračuna i namijenjene su kao jedna u nizu mjera što ih je poduzela ta županija za ublažavanje ekonomskih posljedica izazvanih virusom korona.

-Vjerujem da se iduće godine nećemo baviti posljedicama pandemije, nego ćemo isti protokol potpisati za razvoj turizma, gospodarstva, malih i srednjih poduzeća u toj županiji. Nadati se da će Vlada HNŽ sudjelovati i u subvenciji i drugih kreditnih linija koje znače ekonomski napredak i novo zapošljavanje – kazao je Fejzić i dodao da je to prvi protokol te vrste.

Premijer HNŽ Nevenko Herceg ističe želju za pomoć opravku gospodarstva, očuvanju radnih mjesta i demografske slike, za koju kaže da je jednako ugrožena ili je slabašna na svim dijelovima BiH. Kaže da ta kreditna sredstva idu prema ozbiljnim gospodarstvenicima i obrtnicima da očuvaju likvidnost i stabilnost te za oporavak gospodarstva u cjelini, prvenstveno malih i srednjih poduzeća, osobito iz oblasti turizma, drvne industrije, metalskog sektora i sve ono što je prioritetna oblast gospodarstva i izvozni segment.

-Određeni iznos ide za postojeće aranžmane sa Razvojnom bankom, a drugi ide kroz javni poziv. Ovo je novac posuđen naše, gospodarstvu, na tri godine. Ovo je dobar primjer kako državna banka pomaže svom gospodarskom segmentu kad je pogođen prirodnom ili bilo kojom drugom nesrećom – istaknuo je Herceg.

Razvojna banka FBiH i ranije je izišla s programom olakšica prema klijentima koji su ispunjavali uvjete i bili pogođeni pandemijom. Paralelno su naglasili da su gospodarstvu potrebna nova sredstva, po povoljnim uvjetima.

Please follow and like us: