15 C
Mostar
Srijeda, 28 listopada, 2020

VIDEO: Ministar Džindić objasnio zašto je ponovo odbijena ponuda izraelskog investitora

Federalna vlada se na sjednici u četvrtak u Mostaru upoznala s informacijom Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o statusu privrednog društva „Aluminij” d.d. Mostar

Premijer Federacije BiH ovlašten je da uputi pismo/odgovor M.T. Abraham Group S.A. u partnerstvu sa China Machinery Engineering Corporation&China Nonferrous Metal Industry’s Foreign Engineering &Construction Co., Ltd na njihov dostavljeni.

„Konačni memorandum za uzimanje u zakup Aluminija d.d. Mostar načinjen od Aluminij Industries d.o.o., dio M.T. Abraham Group S.A. u suradnji sa China Machinery Engineering Corporation&China Nonferrous Metal Industry Foreign Engineering& Construction Co. Ltd“ datiran na 12. 12. 2019. o njegovom neprihvaćanju i razlozima neprihvaćanja, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Sve interesne strane i sudionici u procesu odlučivanja i upravljanja, a posebno predstavnici uime državnog kapitala gospodarskom društvu Aluminij d.d. Mostar, obvezni su da osiguraju maksimalnu zaštitu radnika i imovine gospodarskog društva i ubrzaju procese iznalaženja rješenja za pokretanje proizvodnje u gospodarskom društvu Aluminij d.d. Mostar, dodaje se u priopćenju.

Kako je navedeno u informaciji, Vlada niti može davati u najam, niti naplaćivati zakupninu dioničkog društva, niti preuzimati bilo kakve dugove i njihovu otplatu. Nadalje, u skladu s predloženim iznosom zakupnine po Ugovoru u zakupu, za otplatu dugova bilo bi potrebno 450 do 1.000 godina. Vlada Federacije BiH ne može dati Aluminij Industries d.o.o. ekskluzivno pravo kupiti čitavu tvornicu, njezinu mehanizaciju, ime brenda, zemlju i svako drugo intelektualno vlasništvo tijekom prvih 55 godina od razdoblja zakupa na 30 godina.

Također, navedeno je da Vlada Federacije BiH, niti ima nadležnosti, niti može ugovarati bilo kakve uvjete za plaćanje najma, te da nema nadležnost niti može ispuniti uvjete predložene ugovorom, a u skladu s propisima koji reguliraju državnu pomoć, poreznu politiku, izdavanje dozvola i licenci itd., rečeno je u informaciji Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Ministar Nermin Džindić je pokušao nakon sjednice Vlade pojasniti zašto je odbijen prijedlog izraelskog investitora. Pogledajte!

Povezani članci

Ostanite povezani

6,520FansLike
4,980SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
isprekidani oblaci
15 ° C
15 °
15 °
87 %
1kmh
75 %
Sri
21 °
Čet
19 °
Pet
19 °
Sub
20 °
Ned
12 °

NAJNOVIJE VIJESTI

Lavrov u samoizolaciji, neće doći u BiH

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov naazi se u samoizolaciji nakon što je stupio u kontakt s osobom zaraženom COVID-19, izvijestila je...

Nogometaš Dinama pozitivan na koronu uoči puta u Moskvu

Jedan nogometaš Dinama je uoči putovanja u Moskvu pozitivan na koronavirus, pokazali su rezultati testiranja obavljenog u ponedjeljak. Njegovo ime nije objavljeno,...