13.8 C
Mostar
Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

(VIDEO) Može li BiH ispuniti 14 prioriteta prema EU?

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Iako je Bosna i Hercegovina krajem godine dobila kandidacijski status u Europskoj uniji, još je dug put do početka otvaranja pregovora. U svemu tome naša zemlja morat će ispuniti 14 prioriteta koje je Europska komisija postavila još 2019. godine. Što nas očekuje na europskom putu i hoće li se nova vlast moći nositi s navedenim prioritetima, provjerio je naš Goran Kutle.

Svi značajni akteri u BiH svjesni su kako prošlogodišnji kandidacijski status Europske unije nije rezultat rada domaćih institucija, već spleta geopolitičkih okolnosti, prije svega ruske agresije na Ukrajinu. No, ranije postavljenih 14 prioriteta nije nestalo i nove vlasti očekuje puno posla.

Jer naša zemlja je samo djelomično ispunila neke od prirorita, a većina ih je još uvijek netaknuta. A kada se svi priroriteti ispune, možemo očekivati i preporuku Europske komisije za otvaranje pristupnih pregovora.

Verbalna podrška europskim integracijama od dosadašnjih vlasti, često nije bila praćena aktivnostima u praksi. No, nova vlast na državnoj razini, pokušava odaslati pozitivne signale kroz pripremu ključnih dokumenata.

Europskim institucijama bit će iznimno važno da naše institucije budu sposobne govoriti jednim glasom, što će biti posebno zahtjevno. Jer riječi pojedinih političkih lidera kao pojedinaca često imaju veću težinu u odnosu na same institucije.

Eventualne popuste od Unije ne trebamo očekivati, a ako ih i bude, iskustva Sjeverne Makedonije i Albanije nam govore kako su vrlo izgledni i novi pojedinačni zahtjevi zemalja članica. Stoga dinamika našeg europskog puta ovisit će o ključnim odlukama koje se budu donosile u domaćem dvorištu. A jasno je da od toga neće biti ništa bez postignutog dogovora.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
880FollowersFollow
20,600SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
13.8 ° C
13.9 °
13.8 °
82 %
1.5kmh
20 %
Pon
26 °
Uto
25 °
Sri
25 °
Čet
25 °
Pet
24 °

NAJNOVIJE VIJESTI