5.9 C
Mostar
Nedjelja, 26 ožujka, 2023

VIDEO: Održana konstituirajuća sjednica Skupštine

Radiotelevizija Herceg-Bosne

U Mostaru je održana konstituirajuća sjednica Skupštine HNŽ-a. 30 novizabranih zastupnika je preuzelo svoje mandate i položilo zakletvu. Konstituirani su klubovi Hrvata i Bošnjaka te izabrani kandidati ispred ovih klubova za vodstvo Skupštine, dok bi se Klub Srba trebao konstituirati naknadno.

Svečanim preuzimanjem mandata od predstavnika Središnjeg izbornog povjerenstva i polaganjem zakletvi, 30 novizabranih zastupnika u Skupštini HNŽ-a započeli su svoj rad u predstojećem četverogodišnjem mandatnom razdoblju.

Za predsjednika kluba Hrvata izabran je Damir Džeba iz HDZ-a BiH, a predsjednika kluba Bošnjaka Džafer Alić iz SDA. A sjednicu je predvodio predsjedatelj iz starog saziva Šerif Špago.

U vodstvo novog saziva Skupštine ulaze Tomislav Martinović iz HDZ-a BiH te Džafer Alić iz SDA.

A za formiranje vlasti u ovoj županiji koja je u protekle četiri godine imala vladu u tehničkom mandatu, potrebna je dvotrećinska podrška zastupnika u Skupštini. A sigurno je kako se vlast neće moći napraviti bez koalicije stranaka HNS-a predvođenih HDZ-om BiH.

A tko bi sve trebao činiti novu parlamentarnu većinu utjecat će i proces formiranja vlasti na federalnoj razini.

Iz SDP-a, koji je do sada bio u oporbi, istaknuli su kako očekuju produktivniji rad Skupštine, a otvoreni su i za mogućnost ulaska u vlast.

Podsjetimo, HDZ BiH s partnerima iz HNS-a ima najviše zastupnika u Skupštini HNŽ-a i to njih 11. Slijedi SDA sa sedam zastupnika. HDZ 1990 i SDP imaju po tri zastupnika, HRS i DF po dva.

A u Skupštinu su s po jednim zastupnikom još ušli NES te Narod i pravda.

U federalni Dom naroda iz ove županije bira se pet izaslanika u Klub Hrvata, jedan u klub Bošnjaka, dva u Klub Srba i jedan u Klub Ostalih, a ta procedura bi trebala biti završena najkasnije do 2. prosinca.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
821FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
5.9 ° C
5.9 °
5.9 °
87 %
0.5kmh
20 %
Ned
18 °
Pon
15 °
Uto
9 °
Sri
11 °
Čet
13 °

NAJNOVIJE VIJESTI