12 C
Mostar
Ponedjeljak, 3 listopada, 2022

(VIDEO) Više od 20 godina traju preglasavanja Hrvata, koliko je to realno i sada?

Više od 20 godina traju što uspješni, što neuspješni pokušaji preglasavanja Hrvata od strane Bošnjaka. Sve je počelo od Petricshevih i Barryjevih amandmana u Izborni zakon i Ustav Federacije početkom novog milenija.

 Osim što su dva navrata hrvatske stranke koje su imale većinsku potporu u narodu izbačene iz vlasti u Federaciji, Hrvatima je tri puta izravno i jednom neizravno onemogućen izbor člana Predsjedništva. A tu je i cijeli niz preglasavanja oko bitnih zakona kroz parlament i Vladu Federacije.

Ipak, današnji pokušaj istiskivanja hrvatskih predstavnika iz vlasti od bošnjačkih stranaka se uvelike razlikuje od Alijanse 2000. i Platforme iz 2011. godine, ističe profesor Jakov Žižić i dodaje da je on puno otvoreniji i drskiji. A medijske potpore, kao i one međunarodne zajednice za to baš i nema. A sada nema ni neke manje hrvatske stranke koja bi se mogla upustiti u takvo što.

„Oni nemaju tu stranku koja bi dala nekakav minimum legitimiteta među Hrvatima. I u takvoj konstelaciji možemo vidjeti da bošnjački pokušaji preuzimanja šest od 17 hrvatskih izaslanika u Domu naroda su isključivo oslonjeni na bošnjačke stranke da one same nekako uspiju izabrati najmanje šest hrvatskih izaslanika, te na SIP“, poručio je Žižić u izjavi za RTV HB.

On smatra kako bošnjačke stranke ovaj put nemaju dovoljno kapaciteta u realizaciji plana o kontroli šest izaslanika u federalnom domu naroda, a za takvo što po njemu je ključan anganžman vodeće bošnjačke stranke SDA.

Mladi aktivist Tomislav Zelenika ističe kako pokušaji rušenja konstitutivnosti hrvatskog naroda počinju od početka 21. stoljeća i ne samo kroz nametanje političkih predstavnika, nego i kroz intvernecije Međunarodne zajednice te rušenje Hercegovačke banke.

 „Neminovna činjenica je da bi se to ponovno moglo dogoditi, ili će biti barem pokušano i vjerojatno u dobra doba i ostvariti. Kako vidimo iz dosadašnjeg iskustva, nemamo novi Izborni zakon, nova rješenja. Pa bi se po istom principu preglasavanje moglo dogoditi i sada. Očekivao sam puno više hrabrosti i političke mudrosti od Visokog predstavnika Christiana Schmidta da će učiniti nešto prije ovih izbora, pa bismo imali riješenu situaciju do ove jeseni. Međutim, to se nije dogodilo“, naveo je Zelenika u izjavi RTV HB.

Po pitanju izbora za člana predsjedništva, Hrvatima je tri puta mimo njihove volje na izravnim izborima, za člana predsjedništva glasovima brojnijih Bošnjaka nametnut Željko Komšić, a u vrijeme vlade Alijanse preko parlamenta nametnut je Jozo Križnović. Profesor Žižić ističe kako je Komšić ovaj put dosta nervozniji što govori da nije toliko siguran u svoju pobjedu, ali ističe i da je pitanje koliko će birača uspjeti mobilizirati sa svojom antihrvatskom kampanjom.

„Nesiguran je prvenstveno jer mu SDA ne može isporučiti ni preliti višak svojih glasova. Jer nije više SDA tako čvrsta zbog korupcijskih problema i što nema rješenja za nagomilane probleme ni Bošnjaka ni svih drugih građana Bosne i Hercegovine. On može ponuditi jedino nacionalizam i plašenje Bošnjaka opasnošću od Srbije i Hrvatske“, kazao je Žižić za RTV HB.

Zelenika je s druge strane,  apelirao na svijest Bošnjaka da ne biraju Hrvatima njihove predstavnike.

Koliko će Hrvati i njihovi politički predstavnici iz svih stranaka uspjeti sačuvati utjecaj u onim dijelovima vlasti koji im po ustavu pripadaju, ovisit će o mnogo toga, a rezultate ćemo znati za nešto više od tjedan dana. Jer nešto će se i njih u svemu pitati.

Opširnije u prilogu:

spot_img

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
704FollowersFollow
17,600SubscribersSubscribe
spot_img
spot_img

VRIJEME

Mostar
vedro
12 ° C
12 °
12 °
80 %
3.2kmh
0 %
Pon
12 °
Uto
20 °
Sri
23 °
Čet
24 °
Pet
25 °

NAJNOVIJE VIJESTI