Belgija završila prvenstvo, “petica” na čekanju

Europska nogometna federacija (UEFA) odlučna je da se aktualna sezona, koja je u gotovo svim europskim zemljama prekinuta sredinom prošlog mjeseca zbog pandemije koronavirusa, mora završiti, makar to značilo i igranje tijekom srpnja i kolovoza.

Krovna nogometna organizacija Starog kontinenta prije nekoliko dana poslala je pismo nacionalnim nogometnim savezima u kojemu se navodi kako je od najvećeg značaja da se sva natjecanja, uključujući i domaća prvenstva, odluče na terenu te kako bi prekid natjecanja trebao biti posljednji stadij.

Radna skupina UEFA-e radi na scenarijima prema kojima bi se aktualna sezona, koja bi u normalnim okolnostima trebala završiti do 30. lipnja, mogla produžiti na srpanj i kolovoz, a jedna od opcija je i da se natjecanja u eurokupovima nastave nakon što krenu domaća prvenstva.

Belgijska nogometna liga predložila je konačni prekid prvenstva prihvativši trenutačno stanje na ljestvici po kojemu bi Club Brugge, u čijim redovima igra povremeni hrvatski reprezentativac Matej Mitrović, postao belgijskim prvakom.

Odluka Pro lige mora biti ratificirana 15. travnja na sastanku 24 kluba koji imaju pravo glasa, no njih 17 već je prošli tjedan zatražilo otkazivanje sezone.

Ako se prihvati odluka Upravnog vijeća lige, Belgija bi postala prva europska zemlja u kojoj je nogometno prvenstvo završilo. Club Brugge se nakon 29 kola nalazi na vrhu ljestvice sa čak 15 bodova više od drugoplasiranog Genta.

Što se tiče finala Kupa između Club Bruggea i Antwerpena, njegova sudbina je i dalje neizvjesna. Baš kao i kvalifikacije za u plasman u prvu ligu.

UEFA je odluku Belgijaca procijenila preuranjenom i neopravdanom, zaprijetivši ozbiljnim sankcijama poput izbacivanja klubova iz Europe. Belgijski nogometni savez (URBSFA) je potom objavio kako su na pragu konstruktivnog rješenja.

Predsjednik URBSFA Mehdi Bayat rekao je kako je razgovarao s čelnikom UEFA-e Aleksanderom Čeferinom, te da su na pragu rješenja koje će predstaviti Izvršnom odboru UEFA-e, ali nije precizirao o kakvoj se ideji radi.

Belgija bilježi 22.000 oboljelih i 2.000 smrti od koronavirusa.

Please follow and like us: