Premijer liga će biti prekinuta

Sve je spremno da se spusti zavjesa na sezonu 2019/2020. u BHT Premijer ligi BiH. Natjecateljska komisija N/FS BiH na današnjoj sjednici predložit će da se prekinuta sezona usljed pandemije virusa korona definitvno okonča, a nedugo zatim bi Izvršni odbor trebao potvrditi njihovu odluku, čime bi bila stavljena točka na sezonu.

Da od nastavka neće biti ništa, bilo je jasno krajem prošlog tjedna, kada je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u posljednjem dopisu upućenom N/FS BiH ponovilo raniji stav, koji kaže da se utakmice neće moći igrati u RS prije 1. srpnja. Sada je jedina dilema hoće li nogometna bh. vlada nakon 22 odigrana kola potvrditi ljestvicu i proglasiti prvaka odnosno hoće li dvije posljednjeplasirane ekipe u trenutku prekida prvenstva napustiti društvu najboljih.

Iako neslužbeno, može se čuti kako će FK Sarajevo, lider nakon 22 kola, biti proglašen prvakom, dok bi u niži rang trebale ekipe Zvijezda 09 i Čelik, koje će naslijediti prvaci Republike Srpske i Federacije BiH Krupa i Olimpik. Time bi se došlo u situaciju da se lige ne proširuje za iduću sezonu, što je vjerovatno u interesu N/FS BiH.

Jasno je da će u slučaju ovakve odluke biti bura nezadovoljstva, posebno među ekipama koje trebaju napustiti društvo najboljih. Među prvima je reagirao predsjednik Zvijezde 09 Boris Stanišić, koji ne želi još vjerovati da će njegova ekipa na ovakav način ispasti u niži rang. U slučaju da se informacija potvrdi, a u cilju zaštite kluba, najavio je i pokretanje tužbe.

“Ne znam kakvu drugu opciju imam osim tužbe u tom slučaju. Službene odluke još nema, a ja još vjerujem da se to neće dogoditi, jer bi bilo krajnje nekorektno. Bilo bi mi žao da tek tako protraćim svoj novac. Matematički još imamo šansi za opstanak, u igri su bila još 33 boda. Mislim da je najrealnije da Zvijezda 09 i Čelik ostanu u ligi, a da se Premijer liga proširi”, kazao je Stanišić.

Dodao je da je najpoštenije potvrditi ljestvicu, Sarajevo proglasiti prvakom, odrediti putnike u Europi, ali bez izbacivanja klubova. Također je naglasio da Zvijezda 09 nije kriva što će prvenstvo biti prekinuto, te da se radi o klubu koji ima dobru infrastrukturu, kao i da su odmah dobili licencu za Europu i Premijer ligu BiH za iduću sezonu. Već danas se očekuje i reakcija iz Čelika, koji proživljava najteže trenutke u povijesti, što govori i činjenica da klub nije dobio licencu za sudjelovanje u idućoj sezoni Premijer lige.

Ono sa čime Savez neće imati dilema prilikom slanja dopisa prema UEFA kada je u pitanju prekinuta sezona jesu imena klubova koji će BiH predstavljati u evropskim takmičenjima. Sarajevo će igrati u Ligi šampiona, dok će Željezničar, Zrinjski i Borac biti prijavljeni u Ligu Evrope.

Please follow and like us: