Thomas Bach: Prerano je odgoditi Olimpijske igre

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach naglasio je kako je prerano odgoditi Olimpijske igre u Tokiju i da definitivno postoji nekoliko scenarija, uzimajući u obzir pandemiju novog koronavirusa.

MOK će raditi po savjetima svog tijela u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), rekao je New York Timesu.

Bach je ponovio kako ostaje optimističan da se igre održe u prvobitnom terminu i naglasio da nema govora o otkazivanju igara u cjelini.

-Naravno, razmišljamo o različitim scenarijima, ali za razliku od mnogih sportskih organizacija ili profesionalnih liga, preostaje nam još četiri i po mjeseca do početka igara – izjavio je Bach za New York Times.

-Zato ne bi bio odgovoran potez da u ovom trenutku odgodimo igre, prerano je donositi takve odluke kada nemamo čak i preporuke radne grupe Mok-a. Otkazivanje igara nije u našim planovima – rekao je šef olimpijskog pokreta.

Nakon što se gotovo cijeli sportski svijet zaustavio, otkazana ili prekinuta ligaška natjecanja, svjetska i europska prvenstva, mnoge olimpijske kvalifikacije, kao i obustavljen promet širom svijeta, MOK i dalje inzistira na tome da se olimpijada održi u predviđenom roku – od 24. srpnja do 9. kolovoza.

Među natjecanjima, na koja utječe pandemija virusa sars-cov-2, uključene su i brojne olimpijske kvalifikacije, preko kojih se dodatnih 43 posto svih sportaša mora kvalificirati na igre. I pored toga Bach ipak inzistira na tome da je trenutna situacija još uvijek previše nesigurna za donošenje bilo kakve odluke o Tokiju.

-Neizvjesnost čini ovu zdravstvenu krizu tako jedinstvenom. Nitko vam ne može sa sigurnošću reći kako će se razvijati i što će se dogoditi u budućnosti. Nitko ne zna što će se dogoditi sutra, za mjesec dana, da ne pričam o tome što će biti za više od četiri mjeseca – razmišlja Bach.

-Iz tog razloga, bilo bi neodgovorno za nas da odmah donesemo odluku, odgodimo igre i odredimo novi datum – kazao je prvi čovjek Mok-a.

Bach inzistira na tome da je zdravlje svih sudionika u igara na prvom mjestu Mok-a.

Please follow and like us: