4 C
Mostar
Petak, 23 listopada, 2020

400 radnika iz Kine ipak stiže na gradilište autoceste u Crnoj Gori

Oko 400 radnika kineske tvrtke China Road and Bridge Corporation (CRBC), angažiranih na gradnji crnogorske autoceste Bar-Boljare, uskoro se ipak vraćaju iz Kine u Crnu Goru, uz poduzete mjere predostrožnosti, priopćio je crnogorski Institut za javno zdravlje.

Institut je priopćio da dolaze radnici koji nisu iz pokrajine Hubei, koja je najpogođenija novim koronavirusom, te da će, prije nego li krenu u Crnu Goru, boraviti dva tjedna u izolaciji u Kini.

Kineski radnici će po dolasku u Crnu Goru morati pokazati izvještaj o zdravstvenom stanju, nakon čega će ponovno ovdje biti pod nadzorom idućih 14 dana, čime će se vjerojatnost za prenošenje virusa smanjiti, priopćio je Institut za javno zdravlje.

Crnogorske zdravstvene vlasti ranije su s kompanijom CRBC dogovorile da se povratak u Crnu Goru skoro 800 radnika, koji su u trenutku izbijanja epidemije koronavirusa boravili u Kini, odgodi do travnja. Kako je tada priopćeno, većina tih radnika porijeklom je bila upravo iz kineske pokrajine Hubei.

Kako prenose u srijedu podgoričke Vijesti, nakon tog dogovora CRBC je uvažio stajališta Instituta time što je raskinuo ugovor s podizvođačem iz provincije Hubei, čime je izbjegnut povratak radnika iz ove pokrajine.

Također su uvažene ranije preporuke da se povratak radnika odgodi do popravljanja epidemiološke situacije, koja se u Kini posljednji tjedan popravila tako što je broj novooboljelih skoro četiri puta manji nego na vrhuncu zaraze.

Dogovoreno je da se eventualni dolazak ključnog osoblja kompanije CRBC može odobriti, ali pod određenim uvjetima i s pooštrenom pozornošću koja će osigurati najveći mogući stupanj zaštite zdravlja stanovništva Crne Gore i drugih radnika na gradilištu, navodi Institut.

Institut za javno zdravlje preporučio je kompaniji CRBC da jedan od kampova na trasi autoceste opremi za provođenje pooštrenog nadzora nad većim brojem osoba, adekvatno obuči zaposlene te da nabavi opremu i materijal potreban za eventualno masovno obolijevanje među radnicima.

Kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC) angažirana je na izgradnji i Pelješkog mosta u Hrvatskoj.

Povezani članci

Ostanite povezani

6,520FansLike
4,930SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
4 ° C
4 °
4 °
93 %
0.5kmh
0 %
Pet
20 °
Sub
17 °
Ned
19 °
Pon
18 °
Uto
15 °

NAJNOVIJE VIJESTI