Ankara napada Asada i pušta izbjeglice u Europu

Turska više neće zaustavljati izbjeglice iz Sirije koji kopnom i morem pokušavaju stići u Europu. Policija, obalna straža i graničari dobili su naredbu da se drže po strani. Odluka je posljedica zračnih napada sirijskih snaga na Idlib, u kojima je poginulo najmanje 29 turskih vojnika, objavila je Ankara.

Dodajmo da je Turska brzo odgovorila na napade. “Svi poznati položaji sirijskih snaga pod paljbom su naših kopnenih i zračnih postrojba”, rekao je glasnogovornik turskog predsjednika Erdogana.”Osvetit ćemo naše hrabre vojnike”, dodao je.

Turski dužnosnik je ujedno pozvao međunarodnu zajednicu, pa tako i Rusiju i Iran, saveznike Damaska, da “pokažu odgovornost” i “zaustave zločine protiv čovječnosti koje čini režim”.

Damask je u prosincu počeo ofenzivu u kojoj je više mjesta pokrajini Idlibu oslobodio od pobunjenika i džihadista i koja je prouzročila humanitarnu katastrofu s gotovo milijun izbjeglica natiskanih na uskom području uz tursku granicu. U sirijskom ratu je od 2011. izginulo više od 380.000 ljudi.

Please follow and like us: