Brazilski predsjednik na udaru kritika: “Napravit ću roštilj za 30 ljudi”

Broj zaraženih u svijetu prešao je 4 milijuna, umrlo je više od 278.500 ljudi, a ozdravilo više od 1.400.000. Najveći broj novozaraženih ima SAD, velik broj zabilježen je u Rusiji, ali i Brazilu, čiji predsjednik ignorira restriktivne mjere. U predsjedničkoj palači organizira i roštilj za prijatelje.

Na Copacabani u Rio de Janeiru, jednoj od najpopularnijih plaža na svijetu, već šest tjedan nema ni zabave ni gužve, samo pokoji kupač i ribar.

-Prelijepo je, voda je bistrija i čišća. Vidimo da priroda opet preuzima svoja prava, kaže jedan od njih.

-Kupci su nam uglavnom stariji, ali oni više ne izlaze na ulicu, kaže jedna prodavačica.

Da se pita brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara, karantene ne bi ni bilo. U tomu su ga ispred predsjedničke palače u glavnom gradu Brasiliji podržale njegove pristaše, ali odluka o otvaranju zemlje u rukama je guvernera saveznih država.

-Cijena je previsoka: glad, nezaposlenost, jad, to nije dobro za zemlju. Nažalost, mnogi će izgubiti život, ali to je realnost s kojom se moramo suočiti, kaže Bolsonaro.

Brazil je jučer zabilježio rekordan broj umrlih od koronavirusa u jednom danu, a najgore se tek očekuje. Mnogi umiru u svojim domovima, bez ikakve medicinske skrbi.

-Susjedi su mi rekli da mi je brat umro. Sam je živio, kaže Joao Batista, brat jednog od preminulih.

Najteže je pogođena savezna država Amazonas. U glavni grad Manaus brodovima se dopremaju lijesovi jer svaki dan od koronavirusa umre više od sto ljudi. Stopa smrtnosti tri puta je viša nego u ostatku zemlje, a umrli se pokapaju u masovne grobnice.

-Predsjednik širi propagandu da ne morate ostati kod kuće. Mi govorimo – ostanite doma, predsjednik kaže – nemojte, situacija je komplicirana, rekao je gradonačelnik Manausa Arthur Virgilio Neto.

-Napravit ću roštilj ovdje u subotu, pozvat ću 30 ljudi. Možda ćemo zaigrati i nogomet, ali neće biti alkohola, kaže Bolsonaro.

-Nije točno da je ekonomija manje važna jer je život na prvome mjestu. Uvijek sam govorio da se i prema jednom i prema drugom trebamo odgovorno odnositi, rekao je također predsjednik.

Virus se proširio i među domorodačkim stanovništvom. Aktivisti upozoravaju da njihov imunitet ne može izdržati Covid-19.

-Na teritoriju domorodačkog stanovništva ne postoji zdravstvena politika za borbu protiv koronavirusa jer institucije odbijaju pružati usluge, tvrdi Elcio Manchineri, glasnogovornik udruženja domorodačkih naroda Brazila.

Na području Amazonske prašume živi oko 3 milijuna pripadnika domorodačkih naroda. S obzirom na to da zbog izolacije nisu bili izloženi virusnim infekcijama, posebno su ranjivi na koronavirus, a njega prenose rudari i šumari. Brazilski predsjednik našao se na udaru kritika i zbog nebrige za domorodačko stanovništvo.

Please follow and like us: