Broj zaraženih premašio milijun, polovica čovječanstva u karanteni

Prema podacima Worldometera, stranice specijalizirane za statističko prikupljanje i obradu podataka o oboljelima, najviše je zaraženih u SAD-u, 235.747 ljudi, a potvrđeno je i 5.624 umrlih.

Slijedi Italija sa 115.242 oboljela, a odmah iza nje je Španjolska koja ih ima tek malo manje – 110.238.

U Italiji je potvrđeno 13.915 umrlih, a u Španjolskoj 10.096.

Njemačka je na četvrtom mjestu s potvrđenih 84.284 i 1089 umrlih. Peta je Kina s 81.589 oboljelih, ali u toj zemlji, sudeći prema podacima, ne povećava se znatno broj oboljelih svakoga dana.

Polovica je čovječanstva u karanteni – tu se misli na sve one koji moraju ili im je naređeno ili su pozvani da ostanu doma.

Najviše je novooboljelih i umrlih u SAD-u – trenutačno je zaraženo više od 215.000 ljudi, a više od 5000 ih je umrlo. Najteže je u New Yorku koji je s 50.000 oboljelih najzaraženiji grad na svijetu.

Puste ulice New Yorka, koji je sve donedavno slovio za grad koji nikada ne spava. Sada je najteže pogođen epidemijom koronavirusa na svijetu, a broj oboljelih stanovnika gotovo je 50.000. Koliko se promijenio svakodnevni život svjedoči Hrvat koji u New Yorku živi više od 30 godina.

  • Uistinu puste ulice, nigdje nikoga nema. Dosta je to jedna jeziva i strašna situacija, kao da gledate nekakav fantastični film koji je sulud. Ne možete doći k sebi da se sve to događa, objašnjava Boris Miketić, stanovnik New Yorka i vlasnik turističke agencije Croatia Travel Agency.

Medicinsko osoblje bori se s umorom i nestašicom opreme. Bolnice u New Yorku ne znaju kamo s tijelima, pa se postavljaju mobilne mrtvačnice. Liječnici apeliraju na građane da pokažu osobnu odgovornost.

Ali vrhunac epidemije tek se očekuje, zbog čega se ubrzano povećavaju bolnički kapaciteti. Neki liječnici već uspoređuju liječenje oboljelih od Covida-19 u američkim bolnicama s radom u ratnoj zoni.

U mnogim dijelovima SAD-a na snazi je uredba da se ostane kod kuće i ne izlazi bez prijeke potrebe, a kazne za kršenje mjera mogu biti i do 5.000 dolara.

Posljednji podaci o oboljelima i umrlima od koronavirusa govore da je do četvrtka u 19 sati u svijetu oboljelo 1.001.069 ljudi, a do sada je potvrđeno i 51.378 umrlih osoba koje su imale koronavirus.

Također, potvrđeno je i malo više od 200 tisuća osoba koje su se oporavile.

Please follow and like us: