17.7 C
Mostar
Nedjelja, 20 lipnja, 2021

Černobil: Zabilježena nuklearna aktivnost u uništenom reaktoru

ZNANSTVENICI su u uništenom nuklearnom reaktoru u ukrajinskoj atomskoj centrali u Černobilu, nakon što je 2017. postavljen betonsko-čelični pokrov, zabilježili nuklearnu aktivnost koja se odmah stabilizirala te ne premašuje sigurnosne standarde, priopćilo je u srijedu osoblje nuklearke.

Znanstvenicu su pojasnili da su u jednoj nepristupačnoj sobi unutar bivše Memorijalne elektrane Vladimir Iljič Lenjin otkrili neuobičajeno visoke koncentracije emitiranih neutrona.

Neutroni su posljedica procesa nuklearne fisije, odnosno radioaktivnog raspada čestica, pa se sada sumnja da negdje u ruševinama i dalje postoji određena količina urana, nekadašnjeg goriva ove elektrane, koji i dalje tinja.

No, kako tvrde znanstvenici na temelju matematičkih modela, “gustoća neutronskog strujanja” ne predstavlja opasnost.

No, zbog visoke razine radijacije nije moguće precizno utvrditi stanje ispod uništenog bloka.

“Nema prijetnje lančane reakcije”

“Trenutno, sva očitovanja senzora u svim sobama imaju stabilne vrijednosti, bez trenda rasta. Sadašnje razine ne predstavljaju prijetnju samoodržive lančane reakcije”, doznaje se iz službenog priopćenja.

Novo zračenje neutrona otkriveno je unatoč tomu što je u studenome 2016. godine 1.5 milijardi eura vrijedan “sarkofag” postavljen preko centrale, s ciljem stabilizacije uvjeta unutar nje i zaustavljanja mogućih reakcija.

Najavljuje se daljnje pomno praćenje situacije.

Reaktor broj 4 nuklearne elektrane Černobil na sjeveru Ukrajine eksplodirao je tijekom sigurnosne provjere nešto prije pola dva ujutro, 26. travnja 1986. godine. Idućih deset zastrašujućih dana gorjelo je nuklearno gorivo, raspršujući oblake otrovne radijacije diljem kontinenta. Posebno su teško bile zahvaćene Ukrajina i susjedne Rusija i Bjelorusija.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,746FansLike
246FollowersFollow
8,680SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
17.7 ° C
17.7 °
16.9 °
88 %
0.9kmh
18 %
Ned
34 °
Pon
34 °
Uto
36 °
Sri
38 °
Čet
38 °

NAJNOVIJE VIJESTI