12.7 C
Mostar
Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Članice EU za hitno smirivanje situacije na Kosovu i nastavak dijaloga

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Članice Europske unije podržavaju izvješće visokog predstavnika Europske unije za vanjsku politiku Josepa Borrella i stav da treba hitno zaustaviti napetosti na sjeveru Kosova, uz hitan nastavak dijaloga Beograda i Priština na temelju “prijedloga EU za sveobuhvatno rješenje odnosa dviju strana, koji ne predviđa rokove”, prenosi agencija Beta.

Kako su toj agenciji rekli diplomatski dužnosnici u Bruxellesu, EU, njezine članice i posrednici u dijalogu, kao i američki partneri, smatraju da se mora napraviti iskorak prema rješenju sporne situacije oko Kosova jer više nema vremena i zbog “prelijevanja utjecaja ukrajinskog rata i na Balkan, gdje je Rusija vidljivo aktivna”.

Na zasjedanju u Bruxellesu čelnici država ili vlada EU primili su na znanje rezultate posljednjeg razgovora posebnog predstavnika Europske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka s premijerom Kosova, Abin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Beograd i Priština, kako je rečeno, moraju imati na umu da bi nova eskalacija i nasilje zakočili dijalog i doveli do toga da krivci budu isključeni iz procesa pridruživanja Uniji.

Na sastanku čelnika EU nije bilo rasprave o Kosovu jer ono nije bilo predviđeno, pa o tome nema stava u zaključcima summita Unije, ali “u EU postoji snažan osjećaj da postoji hitna potreba da se spriječi eskalacija, da se smire napetosti i da se nastavi nesmanjeno posredovanje Borrella i Lajčaka”, rekli su europski izvori.

Na pitanje nudi li “europski, odnosno dopunjeni njemačko-francuski prijedlog” rješenje ne samo s načelima, već i s preciznom strukturom i očekivanjima koja će se u dogledno vrijeme ostvariti, europski diplomati odgovorili su da “iz vrlo razumljivih razloga nikakvi detalji se neće iznositi, ali to se mora postići što je prije moguće, ali bez ikakvih rokova koji bi samo otežavali pregovore”.

Trenutačno je situacija na sjeveru Kosova relativno mirna i “vjerujemo da su Vučić i Kurti izgleda shvatili da za njih neće biti dobro ako dođe do nove eskalacije”, rečeno je.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
821FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
oblačno
12.7 ° C
12.9 °
12.7 °
87 %
4.1kmh
100 %
Pon
15 °
Uto
9 °
Sri
12 °
Čet
15 °
Pet
15 °

NAJNOVIJE VIJESTI