6 C
Mostar
Subota, 31 listopada, 2020

Đukanović: Oživio je velikosrpski nacionalni projekt

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dao je intervju za austrijski ORF TV, te je govorio o zadnjim događajima u Crnoj Gori.

-Mi za sada imamo neslužbene rezultate izbore, i te neslužbene rezultate DPS je prihvatila, i čestitala našim konkurentima na ostvarenom rezultatu. Uradili smo to već u samoj noći izbornog dana. Dakle, sada nam preostaje da se proces u cjelini završi, da čujemo i službene rezultate od strane Državne izborne komisije (DIK). Nemamo očekivanja da tu može doći do neke ozbiljnije promjene. Dakle, vjerujemo da će preliminirani rezultati biti i službeni i da će se brojčanik, dakle, koji obračunava mandate, zadržati na tome da je 41 mandat dobila tročlana koalicija koja je do sada bila opozicija, a da će Demokratska partija socijalista sa svojim koalicijskim partnerima imati mandat manje, imati 40 mandata – rekao je Đukanović.

Dodao je kako pobjeda opozicije i ono što se događa nakon izbora govori kako se na scenu vraća velikosrpski nacionalizam.

-Nažalost, razvoj događaja u našoj regiji, razvoj događanja na široj sceni, dakle ne mislim samo u odnosima Rusija – Europa, nego i u samoj Europi, i unutar samog NATO-a, doveo je do toga da je popustila pažnja međunarodne zajednice prema regiji Zapadnog Balkana, da su se restaurirale politike velikodržavnih nacionalizama iz 90-ih godina i da sve to danas, da kažem, dovodi u pitanje ono što je na neki način tijeok dosadašnjeg europskog i euroatlantskog razvoja Zapadnog Balkana. Kad kažem da ima puno upliva sa adresa koje su izvan Zapadnog Balkana, pa nećemo valjda sada otkrivati ono što su dužnosnici Moskve sami kazali. Oni su već u više navrata rekli kako se protive širenju NATO-a, a biti i Europske unije na prostor Zapadnog Balkana. Dakle, oni pokušavaju da to svoje protivljenje ostvare, tako što su veoma ušli u politički život određenih zapadno-balkanskih država. Ne vjerujem da time ikoga iznenađujem i u Europi, zato što su ulazili i u politički život svake europske državei Sjedinjenih Američkih Država, zašto bi drugačije tretirali Balkan. Dakle, takva poruka iz Moskve je naravno ohrabrila retrogradne politike u regiji. Tako da danas, kao što vidimo, oživio je velikosrpski nacionalni projekat – zaključio je Đukanović.

Povezani članci

Ostanite povezani

6,520FansLike
5,010SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
6 ° C
6 °
6 °
93 %
0.5kmh
20 %
Sub
21 °
Ned
21 °
Pon
19 °
Uto
21 °
Sri
21 °

NAJNOVIJE VIJESTI

Njemačka cijelu Hrvatsku stavila na crvenu listu

Njemačka vlada je u petak na preporuku središnjeg epidemiološkog instituta Robert Koch cijelu Hrvatsku stavila na listu epidemiološki rizičnih područja.

SKB Mostar nastavlja procedure za onkološke, neodložive i hitne pacijente

Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar priopćila je kako nastavlja obavljati sve dijagnostičke, terapijske i operativne procedure i postupke za sve onkološke bolesnike...

ALARMANTNO U HNŽ-u: 273 novozaražene osobe, čak 184 u Mostaru

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar tijekom jučerašnjeg dana preminule su tri osobe: žena iz Mostara rođena 1944. godine,...

HRVATSKA: 2772 novozaražene osobe, 20 preminulih

U posljednja 24 sata zabilježena su 2772 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15.106....