Dvoje umrlih u Italiji zaraženih koronavirusom

Objavljeno: 22/02/20 11:36

U Italiji je preminula i druga osoba zaražena koronavirusom, javlja Ansa. Riječ je o ženi s područja Lombardije.

U Padovi je sinoć umro 78-godišnjak koji je bio pozitivan na koronavirus, prenose talijanski mediji. On je jedan od dvojice iz Veneta koji su pozitivni na taj virus.

Zdravstvene su vlasti jučer izvijestile o 15 slučajeva zaraze virusom u Lombardiji na sjeveru Italije te dva u susjednom Venetu. Nekoliko je gradova na sjeveru zemlje, u pokušaju suzbijanja širenja virusa, naredilo zatvaranje svih javnih prostora, uključujući škole, trgovine i sportske objekte. Testirane su stotine ljudi.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da se sužava prostor mogućnosti suzbijanja epidemije koronavirusa te da se zato mora brzo reagirati.

U talijanskoj regiji Lombardija je 14 slučajeva zaraženih koronavirusom. Od dvije zaražene osobe u Venetu, jedna je kasno navečer u petak preminula. Među zaraženima je i pet zdravstvenih djelatnika. Tri osobe zaražene koronavirusom zabilježene su proteklih dana u Italiji te ih je ukupno – 19.

Stotine ljudi su testirane, a nekoliko gradova sjeverne Italije naredilo je zatvaranje svih prostora javnog okupljanja, u pokušaju suzbijanja širenja koronavirusa.

Prvi oboljeli u Codognu je 38-godišnji Talijan što se potvrdilo sinoć, iako je od srijede u bolnici. Budući da nije bilo očite poveznice s Kinom, liječnici ga nisu odmah tretirali kao moguće oboljelog od koronavirusa. To se dogodilo tek nakon što mu se stanje pogoršalo, a njegova se supruga sjetila da je nedavno večerao s prijateljem koji se vratio iz Kine. Virus je s njega prešao na njegovu trudnu suprugu, prijatelja s kojim je trčao, pet liječnika i sestara te tri pacijenta u bolnici u koju je došao, kao i tri starija muškarca. Trojica starijih muškaraca posjetitelji su kafića koji drži otac “jogging” partnera oboljelog 38-godišnjaka, navele su regionalne vlasti u priopćenju.

-U izolaciju ćemo staviti 250 osoba i testirati ih, rekao je povjerenik za zdravstvo Lombardije Giulio Gallera, među kojima je 70 članova medicinskog osoblja bolnice u Codognu i 160 suradnika 38-godišnjaka.

Prijatelj 38-godišnjaka koji je bio u Kini a negativan je na koronavirus, zadržan je u bolnici zbog dodatnih testiranja. Zdravstvene vlasti rekle su da nije imao simptome nakon povratka iz Kine 21. siječnja, a i ako je bio nositelj virusa, njegova je zaraza prošla.

Please follow and like us: