10.8 C
Mostar
Četvrtak, 22 travnja, 2021

Europska komisija: Trenutno ne postoji zahtjev da se morate cijepiti kako bi dobili vizu

Države članice Europske unije uz podršku Europske komisije 28. siječnja usvojile su smjernice o potrebnim dokazima o cijepljenju u medicinske svrhe kako bi sadržaj tih potvrda bio ujednačen te uspostavljen minimalni broj podataka za svaku potvrdu.

Cilj je izbjeći da države članice međusobno ne priznaju dokumentaciju o cijepljenju, kao što je bio slučaj s Covid-19 testovima kada neke države EU nisu priznale međusobne testove te izbjeći zatvaranje granica i omogućiti slobodu kretanja.

No, u tom smislu još se nije govorilo o tome da cjepivo postane obvezno ili da Covid putovnice budu obvezne za sve putnike.

Europsko vijeće je sa šefovima država zaključilo da bi se trebao nastaviti rad na standardiziranom i interoperabilnom obliku dokaza o cijepljenju dok će se okolnosti kada bi se te potvrde mogle koristiti naknadno utvrditi, potvrđeno je Feni u Europskoj komisiji.

Međutim, iz Europske komisije nisu mogli reći više o uvjetima za ulazak u schengenski prostor u budućnosti, dok trenutno države članice EU primjenjuju privremena ograničenja na putovanja koja nisu nužna izvan EU (osim iz malog broja zemalja) što također utiče na izdavanje viza.

-To se događa neovisno od cijepljenja i trenutno ne postoji europski zahtjev za cijepljenjem kako bi dobili vizu, ali za sada ne možemo najaviti moguću promjenu tih pravila – pojašnjeno je.

O trenutnom stanju potvrda o cijepljenju i njihovom priznavanju aktivno se razgovara s državama članicama i to prije svega kao o instrumentu zdravstvene politike, a koje bi se moglo globalno proširiti u koordinaciji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO).

Iako je preuranjeno predviđati upotrebu potvrda o cijepljenju, navode iz Europske komisije, u druge svrhe osim u zdravstvenu zaštitu, pristup Europske unije može u budućnosti olakšati druge prekogranične primjene takvih potvrda.

Nakon što su države članice EU usvojile smjernice koje će regulirati izgled i sadržaj potvrda o cijepljnju, a u Bosni i Hercegovini još uvijek nije počeo proces imunizacije, neke političke stranke pozvale su nadležne da iskoristite to vrijeme i bh. potvrde o cijepljenju usuglase sa smjernicama EU.

Taj posao je potrebno uraditi kako posljedice ne bi snosili građani kroz kompromitaciju bezviznog režima i ograničavanje putovanja u zemlje Europske unije.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine trebalo bi ostvariti koordinaciju između Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalnog ministarstva zdravstva i Ureda za zdravstvo Brčko Distrikta da izvrše usuglašavanje budućih potvrda o imunizaciji sa europskim smjernicama.

Europska unije dala je mogućnost da potvrde budu u fizičkom ili digitalnom formatu, te da osiguravaju zaštitu osobnih podataka.

- Advertisement -

Povezani članci

Ostanite povezani

7,525FansLike
212FollowersFollow
8,060SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
isprekidani oblaci
10.8 ° C
11 °
10.6 °
100 %
0.5kmh
75 %
Čet
11 °
Pet
17 °
Sub
19 °
Ned
21 °
Pon
20 °

NAJNOVIJE VIJESTI