11.9 C
Mostar
Nedjelja, 24 listopada, 2021

Kinezi s Mjeseca donijeli neke sasvim drukčije stijene

Ostaci stijenja nastali taljenjem magme koji su s Mjeseca stigli na Zemlju nakon uspješne prošlogodišnje kineske misije, milijardu su godina mlađi od materijala što su ga ostale misije prikupile prije više desetljeća, piše u članku objavljenom u časopisu Science, ukazujući na to da se Mjesec ohladio kasnije nego što se dosad vjerovalo.

Uzorci doneseni s američkih i sovjetskih misija stari su više od 2,9 milijarda godina, no uzorci prikupljeni tijekom kineske misije Chang’e-5 krajem prošle godine, gotovo su milijardu godina mlađi i upućuju na to da je vulkanska aktivnost na Mjesecu trajala dulje nego što se ranije pretpostavljalo.

U prosincu prošle godine kineska sonda bez posade sletjela je na prethodno neposjećeni dio velike ravnice nastale djelovanjem lave, Oceanus Procellarum. Odande je na Zemlju donesen 1731 gram uzoraka. Jedan od glavnih ciljeva Chang’e-5, nazvanog po mitskoj kineskoj božici Mjeseca, bio je saznati koliko je Zemljin prirodni satelit bio vulkanski aktivan.

-Područje Oceanus Procellaruma karakteriziraju visoke koncentracije kalija, torija i uranija, elemenata koji generiraju toplinu dugotrajnim radioaktivnim raspadom. Oni su mogli imati dugotrajnu magmatsku aktivnost na bližoj nam strani Mjeseca, stoji u članku iz Sciencea.

U njemu se navodi i da je izvor topline za magmatsku aktivnost moglo biti takozvano “plimno grijanje” ili toplina generirana gravitacijskom silom Zemlje.

Uspješnom realizacijom misije Chang’e-5 Kina je postala treća u svijetu koja je dosad prikupila mjesečeve uzorke nakon Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza, zemalja koje su prije 45 godina ostvarile posljednju uspješnu misiju prikupljanja materijala s Mjeseca.

U sljedećih pet godina Kina planira ostvariti Mjesečeve misije Chang’e-6 i Chang’e-7, također bez posade, a cilj im je istražiti južni pol Mjeseca.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,746FansLike
300FollowersFollow
10,800SubscribersSubscribe
spot_img

VRIJEME

Mostar
vedro
11.9 ° C
11.9 °
5.7 °
40 %
1.5kmh
0 %
Ned
12 °
Pon
20 °
Uto
18 °
Sri
18 °
Čet
17 °

NAJNOVIJE VIJESTI