-3.1 C
Mostar
Četvrtak, 9 veljače, 2023

NATO povećava pomoć Ukrajini, Putina optužuje da koristi hladnoću kao oružje

Radiotelevizija Herceg-Bosne

U Bukureštu su se sastali ministri vanjskih poslova 25 zemalja kako bi, na tzv. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji razgovarali o ključnim problemima povezanima s ratom na istoku Europe. Na skupu u Bukureštu traže se odgovori na goleme sigurnosne izazove koje je pred svijet je postavila ruska agresja na Ukrajinu. U Bukureštu je i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, a skup prati HTV-ova dopisnica iz Bruxellesa Jasna Paro.

– Mnogi su danas ovdje isticali da nije Bukurešt slučajno izabran za domaćina ove konferencije, jer Rumunjska ima najdužu granicu prema ratom pogođenoj Ukrajini i kao takva ima ključnu ulogu u dostavi transatlantske pomoći, i vojne i humanitarne, a od jučer i u dostavi električne struje, kazala je Jasna Paro za Dnevnik HTV-a.

Dodala je da su u Bukureštu  dva velika događaja, a oba se bave sigurnosnim ugrozama koje stoje pred Europom i saveznicima.  

–  Minhenska sigurnosna konferencija koja je počela danas poslijepodne, prvi put u povijesti održava se na tlu istočne Europe i okuplja sve one koji su uključeni u međunarodnu koaliciju demokratskih država koje smatraju da je ruski rat protiv Ukrajine ujedno i napad na demokraciju, mir i stabilnost u svijetu. U fokusu su dvije regije, istočno i zapadno od Rumunjske. Istočno se odnosi na crnomorsku regiju, ovdje je i moldavska premijerka jer Moldavija svakim danom sve više ovisi o dostavi električne energije preko Rumunjske. Na zapadu, to su države zapadnog Balkana, koje su uz crnomorske države danas najviše izložene ruskim političkim miješanjima i pritiscima. Treća velika tema je uloga i položaj NATO-a na jugoistoku Europe. Sve te teme naći će se na dnevnom redu ministara vanjskih poslova, na sastanku NATO-a koji će početi sutra poslijepodne u Bukureštu, izvijestila je o važnim događajima u Bukureštu. 

– U Bukureštu je i hrvatski ministar vanjskih poslova. On je danas imao bilateralne sastanke sa svojim rumunjskim domaćinima i sudjelovao je na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji. Govorio je o važnosti povezivanja među državama zapadnog Balkana, od energetskog do digitalnog, i njihovom što žurnijem integriranju u zajednički europski okvir, rekla je i najavila izjavu ministra Gordana Grlića Radmana, ali i glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga. 

Saveznici NATO-a rekli su u utorak da će povećati pomoć Ukrajini tijekom predstojeće vrlo teške zime zbog ruskih napada na njezinu energetsku infrastrukturu, a čelnik Saveza optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da koristi hladnoću kao oružje.

Ministri vanjskih poslova vojnog saveza NATO-a traže načine na razgovorima u glavnome rumunjskom gradu Bukureštu kako bi održali kijevsku vojsku i pomogli u očuvanju sigurnosti civila usred stalnih nestanaka struje i nestašica grijanja.

– Predsjednik Putin pokušava iskoristiti zimu kao oružje, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg novinarima na početku dvodnevnog skupa.

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly optužio je Putina da cilja civilnu i energetsku infrastrukturu kako bi pokušao smrznuti Ukrajince i natjerati ih na pokornost.

Rusija priznaje napade na ukrajinsku infrastrukturu, ali niječe da namjerno nanosi štete civilima.

Ministri će se usredotočiti na povećanje pomoći Ukrajini poput sustava protuzračne obrane i streljiva.

Također će razgovarati o nesmrtonosnoj pomoći, uključujući gorivo, medicinske potrepštine, zimsku opremu i ometače bespilotnih letjelica, isporučenu kroz paket pomoći NATO-a kojem saveznici mogu pridonijeti.

– Nadam se da ćemo se dogovoriti o prilično značajnom paketu nesmrtonosne pomoći, rekao je češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky.

-Zapadni Balkan, o tome je bilo dosta riječi. Jer nama je upravo u interesu proširenje i veća prisutnost EU-a upravo na tom prostororu, rekao je ministar Gordan Grlić Radman o Minhenskoj konferenciji u Bukureštu. 

Dodao je da je bilo riječi i o podršci Ukrajini u borbi za slobodu.

– Tu se zemlje zapadnog Balkana moraju snažno opredijeliti i slijediti, i njihove politike moraju biti kompatibilne sa zajedničkom vanjskom politikom Europske unije, kazao je.

– Saveznici dostavljaju Ukrajini napredne sustave protuzračne obrane koji mogu odgovoriti na različite prijetnje – od bespilotnih letjelica – do krstarećih i balističkih projektila. Očekujem da će sa sastanka ministara vanjskih poslova ovdje u Bukureštu biti poslana poruka o potrebi da se dodatno unaprijedi dostava sustava protuzračne obrane, jer trebamo pomoći Ukrajini u obrani od tog užasnog načina ratovanja, izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. – prenosi HRT

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
780FollowersFollow
19,500SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
-3.1 ° C
-3.1 °
-3.1 °
54 %
1.5kmh
0 %
Čet
5 °
Pet
7 °
Sub
9 °
Ned
10 °
Pon
10 °

NAJNOVIJE VIJESTI