Sjeverna Koreja stavila gotovo 400 stranih državljana u karantenu

Sjeverna Koreja navodno je u karantenu stavila 380 stranih državljana u sklopu mjera za sprječavanje širenja koronavirusa, prenosi južnokorejska agencija Yonhap.

-U karantenu smo diljem države dosad stavili 380 stranih državljana, u isto vrijeme intenzivirajući izolaciju, medicinski nadzor i mjere testiranja nad onima koji su se vratili s prekomorskih putovanja, koji su bili s njima u kontaktu i koji pokazuju abnormalne simptome, prenosi Jonhap sjevernokorejsku državnu televiziju.

Pjongjang zasad nije izvijestio ni o jednom slučaju koronavirusa u državi. Ne zna se identitet stranaca stavljenih u karantenu, no čini se da je riječ o diplomatima u Pjongjangu i “ljudima koji su dio prekomorske trgovine”, piše Yonhap.

U izvješću državne televizije se dodaje kako je na “promatranju” oko 3 tisuće ljudi u pokrajini Sjeverni Pjongan koja se nalazi u blizini granice s Kinom.
Sjeverna Koreja je ranije ove godine uvela 30 dana dugu karantenu za one za koje se sumnja da su zaraženi, a zatvorila je i granicu s Kinom.

Južna Koreja je pak u ponedjeljak objavila da je umrla sedma zaražena osoba, dok je broj oboljelih porastao na 833.

Privatne južnokorejske tvrtke koje razvijaju sofvere zbog koronavirusa su pokrenule aplikacije i internetske stranice kako bi stanovnici lakše pratili izbijanje bolesti i izbjegavali takve lokacije.

To su učinile na temelju podataka koje je objavila južnokorejska vlada o dobi, spolu i dnevnim rutama kojima su se zaraženi kretali prije no što su stavljeni u karantenu, bez da je otkriven njihov identitet.

Please follow and like us: