Španjolci umjesto u Hrvatsku odlaze u svoja sela

Većina Španjolaca zbog koronavirusa neće putovati u inozemstvo ovo ljeto pa bi ih i u Hrvatsku moglo doći znatno manje nego prijašnjih godina, pokazuju ankete objavljene u Španjolskoj.

Oko 70 posto Španjolaca namjerava provesti godišnji odmor u ruralnim područjima ili u unutrašnjosti svoje zemlje, pokazala je studija koju je izradio portal specijaliziran za ruralni turizam EscapadaRural.com.

Od 10.000 ispitanika njih 52 posto odgovorilo je da su promijenili planove zbog koronavirusa pa će umjesto u inozemstvo otputovati u neki drugi dio Španjolske.

Paula Cascán (21) iz Barcelone mjesecima je štedjela novac kako bi otputovala u Split i uživala u dalmatinskoj obali, no njezin plan je propao pa će s majkom otići u selo Benafarces s 86 stanovnika. To selo poznato po poljima lavande nalazi se u unutrašnjosti Španjolske.

-Nije nam bilo lako organizirati put u Hrvatsku, no nema smisla potrošiti toliki novac na odlazak ondje kada možda nećemo uopće moći vidjeti sva mjesta koja smo htjele zbog sanitarnih mjera, rekla je Cascán za novine El País.

-Španjolska pak ima prekrasna sela koja ne cijenimo dovoljno, čak ne znamo niti da postoje. Zbog toga smo ovo ljeto odlučile otići u kuću na selu i upoznati svoju zemlju, dodala je.

Prošle godine je Hrvatsku posjetilo 315.000 gostiju iz Španjolske, što je bilo 8 posto više nego prethodne godine, podatak je Hrvatske turističke zajednice (HTZ). Omiljene destinacije Španjolaca su Dubrovnik, Zagreb, Split, Hvar i Plitvička jezera.

Španjolska aviompanija Vueling, čiji su zrakoplovi zbog koronavirusa bili prizemljeni od sredine ožujka, podigla je u ponedjeljak avione iz Barcelone prema Dubrovniku, a u utorak će ih usmjeriti i prema Splitu. Idući mjesec će poletjeti i prema Zagrebu.

No brojni potencijalni putnici se boje infekcije pa ne žele riskirati odlaskom u inozemstvo.

Oko 62 posto ispitanika izjavilo je da im je ovo ljeto najvažnija higijena i sanitarne mjere, podatak je stranice EscapadaRurual.com.

-Ljudi se boje putovati u mjesta s puno ljudi. Sanitarne mjere su se pretvorile u najvažniji zahtjev, a otvorena mjesta u prirodi upravo to nude. Osim toga, putnici smatraju da je putovanje u ruralne predjele dobro za zdravlje, kaže Luis Chico, profesor turizma na Europskom sveučilištu Miguel de Cervantes u gradu Valladolidu.

Please follow and like us: