Španjolska sa 117.710 oboljelih prestigla Italiju , u jednom danu preminula 932 osobe zaražene koronavirusom

U Španjolskoj je u posljednja 24 sata preminulo još 932 ljudi. Sa 117.710 zaraženih, prestigla je Italiju sa 115.242 čime su samo Sjedinjene Države ispred nje po broju oboljelih, izvijestilo je u petak ministarstvo zdravstva. Vlada u Madridu razmatra produljenje izvanrednog stanja koje je zasad uvedeno do 11. travnja.

U Španjolskoj nastavlja rasti broj oboljelih premda po nižoj stopi otkako je 14. ožujka vlada proglasila izvanredno stanje zabranivši 47 milijuna stanovnika izlazak na ulice osim za kupnju nužnih potrepština.

U ponedjeljak su se zarazile nove 7.472 osobe, zdravstveni djelatnici bore se s nedostatkom prostora u bolnicama i oskudnim zaštitnim materijalom. Donacije dolaze od kompanija, bogatih sportaša te iz inozemstva. Dosad su uspjeli izliječiti 30.513 pacijenata od njih ukupno 117.710. Na svaku oporavljenu osobu dođu dvije novozaražene, pa vlada razmišlja o produljenju mjere ograničenja kretanja stanovnika.

-Predsjednik vlade odlučit će hoćemo li predložiti parlamentu produljenje izvanrednog stanja na temelju ‘tehničkog kriterija’ zdravstvene službe, rekla je u petak ministrica gospodarstva Yolanda Díaz za radijsku postaju Cadena SER.

Od ponedjeljka su obustavljene sve gospodarske aktivnosti u zemlji osim nužnih poput zdravstva ili proizvodnje i distribucije hrane, struje i plina.

Već sedmi dan zaredom broj preminulih premašio je 800 osoba pa Španjolska proživljava najteže trenutke od građanskog rata prije 80 godina. Broj potvrđenih smrti povezanih s koronavirusom na petak iznosi 932 te je ukupan broj smrti narastao na 10.935.

Međutim, broj mrtvih koje je Španjolska potvrdila u petak manji je od prethodnog dana kada je umrlo 950. To je prvi put u tjedan dana da je broj umrlih manji nego prethodnog dana.

Madrid i Katalonija, bogate i napučene autonomne pokrajine, najpogođeniji su dijelovi u Kraljevini Španjolskoj.

Please follow and like us: