4.9 C
Mostar
Srijeda, 30 studenoga, 2022

Teško topništvo na obje strane Armenije i Azerbajdžana, mrtvi se broje u desetinama

Radiotelevizija Herceg-Bosne

U najnovijem sukobu Armenije i Azerbajdžana oko odmetnute regije Gorski Karabah unutar Azerbajdžana poginulo je najmanje 23 ljudi, a više od 100 ih je ranjeno. Sukob se nastavio i danas raspoređivanjem teškog topništva na obje strane. Vojne akcije bude strah vezano za stabilnost na području južnog Kavkaza, koridora za naftu i plin za svjetska tržišta.

Vlasti armenske paradržave objavile su da vojska Azerbajdžana višecijevnim raketnim bacačima napada njihov glavni grad, Stepanakert. Službeni Azerbajdžan tvrdi, pak, da time odgovara na prethodni niz armenskih napada u pograničnoj zoni Gorskog Karabaha – regije u kojoj na međunarodno priznatom teritoriju Azerbajdžana već trideset godina postoji ratom odcijepljena armenska paradržava.

Azerbajdžan je u ponedjeljak proglasio djelomičnu vojnu mobilizaciju.

-Neprijateljski napadi rezultirali su žrtvama među civilnim stanovništvom i u redovima vojnog osoblja. Neka Bog da mir dušama naših mučenika. Njihova krv neće ostati prolivena na tlu. Armija Azerbajdžana trenutno udara po vojnim pozicijama neprijatelja, istaknuo je predsjednik Azerbajdžana Ilham Alijev.

U susjednoj Armeniji vlasti koje podupiru armensku paradržavu preko granice objavile su ratno stanje i mobilizaciju svih muškaraca do 55 godina.

-Na rubu smo rata velikih razmjera na južnom Kavkazu, a takav bi rat mogao imati iznimno nepredvidive posljedice. Mogao bi se proširiti preko granica regije i zaprijetiti međunarodnoj sigurnosti i stabilnosti, istaknuo je premijer Armenije Nikol Pašinjan.

Tri desetljeća od raspada Sovjetskog Saveza i rata za Gorski Karabah u kojem su izginuli deseci tisuća ljudi, traje takozvani zamrznuti konflikt s povremenim vojnim provokacijama koje odnose ljudske žrtve. Svaki veći sukob otvara pitanje mogućeg azerbajdžanskog rušenja paradržave. Azerbajdžan je dominantno muslimanska zemlja povezana s Turskom, dok se većinski kršćanska Armenija uzda u potporu Rusije.

-Zabrinjava agresivno i opasno ponašanje Turske. Ono se posebno očitovalo tijekom događaja u srpnju te se nastavilo sve do današnjeg dana, ističe premijer Pašinjan.

Sukob se događa uz samu granicu europskog kontinenta. Prijetnja rata donosi i moguću destabilizaciju opskrbe energentima. Preko Južnog Kavkaza prostire se jedna od najvažnijih tranzitnih ruta do Europe za zemni plin i naftu iz kaspijskog bazena.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
755FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
4.9 ° C
4.9 °
4.9 °
70 %
1.5kmh
0 %
Sri
9 °
Čet
10 °
Pet
13 °
Sub
12 °
Ned
11 °

NAJNOVIJE VIJESTI