Turska pustila migrante prema Europi, uskoro bi veći broj njih mogao biti u BiH

Objavljeno: 28/02/20 12:35

Turska više neće zaustavljati izbjeglice iz Sirije koji kopnom i morem pokušavaju stići u Europu. Policija, obalna straža i graničari dobili su naredbu da se drže po strani. Odluka je posljedica zračnih napada sirijskih snaga na Idlib, u kojima je poginulo najmanje 29 turskih vojnika, objavila je Ankara.

Stotine migranata viđene su na sjeverozapadu Turske na putu prema granici s Grčkom i Bugarskom, prenose turski mediji. Agencija Demiroren navodi da se oko 300 migranata, među kojima su žene i djeca, kreće turskom pokrajinom Edirne koja graniči s Bugarskom i Grčkom. Navodi se kako su se migranti također okupili u općini Ayvacik, koja se nalazi na Egejskom moru u pokrajini Canakkale. Ta skupina navodno brodom želi doći do grčkog otoka Lezbosa.

Turska televizija NTV emitirala je prilog na kojemu se vide osobe s ruksacima kako šeću poljima. NTV je naveo kako su pokušali prijeći granični prijelaz Kapikule i ući u Bugarsku, ali im to nije bilo dopušteno. Nakon toga pokušali su prijeći granični prijelaz Pazarkule i prijeći u Grčku, ali nije jasno što se s tom skupinom migranata dogodilo poslije toga. Vjerojatno će veliki broj njih uskoro doći do BiH.

Turska brzo odgovorila na zračne napade sirijskih snaga na Idlib, u kojima je poginulo najmanje 29 turskih vojnika. “Svi poznati položaji sirijskih snaga pod paljbom su naših kopnenih i zračnih postrojba”, rekao je glasnogovornik turskog predsjednika Erdogana.”Osvetit ćemo naše hrabre vojnike”, dodao je. Turski dužnosnik je ujedno pozvao međunarodnu zajednicu, pa tako i Rusiju i Iran, saveznike Damaska, da “pokažu odgovornost” i “zaustave zločine protiv čovječnosti koje čini režim”.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg osudio je “nasumične zračne napade sirijskih snaga i njihovih ruskih saveznika” i pozvao na smirivanje stanja. O tome je sinoć razgovarao s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom pozivajući na poštovanje međunarodnog prava i podupiranje napora UN-a za mirno rješenje.

Damask je u prosincu počeo ofenzivu u kojoj je više mjesta pokrajini Idlibu oslobodio od pobunjenika i džihadista i koja je prouzročila humanitarnu katastrofu s gotovo milijun izbjeglica natiskanih na uskom području uz tursku granicu. U sirijskom ratu je od 2011. izginulo više od 380.000 ljudi.

Please follow and like us: